• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Hichki ( Hıçkırık )

featured

Televizyonda denk geldiğim bir film sayesinde dikkatimi çekti. Çok fazla öğretmen arkadaşlarım var. Nerede bir etkinlik,kurs varsa öğretmenler hoop orada. Sürekli kendilerini geliştirmek zorunda hissediyorlar. Temel olarak altta yatan sebep belki de budur.

Bununla birlikte; ”Hangi filmi izledin de aklına bu düşünceler geldi” derseniz. Filmin adı :HİCHKİ HIÇKIRIK” Yönetmenliği’ni Suddhart Malhorta’nın yaptığı, Rani Mukerji’nin ( Naina ) baş rol oyuncusu olduğu Hint drama filmidir. Konusunu gerçek hayat hikayesinden alan bu film de; Baş karakter yani ( Naina ) Tourette sendromu olan genç bir kızın kendini öğretmenliğe adama çabasını anlatıyor. Peki nedir bu Tourette sendromu ?

Bir türlü sesli ve bedensel tikler, kişinin kontrol edemediği hareketler, açıklamasından sonra; Filme geri dönecek olursak; Naina’nın gözünden farklılıkları nedeniyle dışlanan ve hayatı zorlaşan insanların çektiği çileyi net bir şekilde görebiliyoruz.

5 yıl boyunca başvuruları kabul edilmeyen başka yüksek maaşlı iş tekliflerine rağmen , inatla mesleğini yapmak isteyen Naina tam bütün umutlarının bittiği yerde öğretmen olacağını öğrenir . 9F sınıfı on dört öğrencisi ile yedi ayda sekiz öğretmen değiştiren okulun en baş edilemez sınıfıdır. Zaten o yüzden Naina’yı kabul etmek zorunda kalan okul, başka öğretmen bulamamaktadır. Öğrencilerin tümünün dalga geçmelerine katlanıp, kapalı yolları açan, ufku genişleten ve inatla uyum sağlamayı başaran Naina ya göre; Kötü öğrenci yoktur.

Eğitim sistemi üzerine düşünülmesi gereken ,yeni yöntemlere korkmadan adım atan ve en çokta sabırla çalışmak yerine , işini severek yapmanın gerekliliğini ve önemini vurguluyor. “Öğrenemeyen çocuk yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır.” Sözüyle ayrıca eğitimcilerin tutumu, yeniliklere açık olunmasının sonuçları ve değişimine dikkat çekiyor.

Özetle; hiç bir hastalığın, hiçbir durumun hayallerimize kavuşmaya engel olamayacağını ve bunu içimizdeki güçle başarabileceğimizi, kimse yanımızda olmasa bile kendimize olan inancınızı yitirmeden amaca doğru devam etmeyi sıkça hatırlatan bir film.

9F sınıfını başarıya ulaştıran tek tek ön dört öğrenciyle ilgilenen Naina ödül aldığı bir konuşma esnasında bize şöyle seslenir.

“Sıradan bir öğretmen size sadece öğretir. İyi bir öğretmen olmanızı sağlar. Çok iyi bir öğretmen nasıl uygulayacağını gösterir. Fakat bazı öğretmenler hayat boyu bizim ilham kaynağımız olur.”

Ve sonrasında ekran Naina’nın öğrenci olduğu zamana döner, onun hayatına dokunan öğretmeni seyirciyle tanıştırır. Her bir sahnesi ayrı bir öğreti içeren film İMDB puanı yüksek izlenmesi gereken filmlerden bir tanesi.

Ve yine; bu tarz öğretmen temalı filmler izlemek istiyorsanız, size üç tane daha önerim olacak.

Yerdeki yıldızlar

Can dostum

– ve canım ülkemin topraklarından çıkmış belgesel tadında İki dil bir bavul.

İlham veren öğretmenlerin artması ümidiyle…

İYİ SEYİRLER…

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hichki ( Hıçkırık )