Hizbullah’tan İsrail’e Kapsamlı Roket Saldırısı

Hizbullah'tan İsrail'e Kapsamlı Roket Saldırısı

İsrail’in güney Lübnan’daki askeri harekatlarına yanıt olarak Hizbullah, İsrail topçu birliklerine onlarca roket fırlattı. Bu saldırı, Gazze’deki devam eden çatışmalar başladığından bu yana gerçekleştirilen en büyük saldırılardan biri olarak kaydedildi. İsrail, Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik hava saldırısının ardından İran’ın misilleme yapmasını bekliyor.

Hizbullah, geçtiğimiz Cuma günü geç saatlerde İsrail’in güney Lübnan’daki askeri hareketlerine yanıt olarak İsrail’in kuzeyindeki ve işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki “düşman topçu pozisyonlarına” onlarca Katyusha roketi fırlattığını doğruladı. Saldırı, Kuzey İsrail’deki Yukarı Celile bölgesindeki birçok toplulukta hava savunma sirenlerinin çalmasına neden oldu. İsrail hava savunması, Lübnan topraklarından yapılan “40 fırlatmanın tespit edildiğini, bunlardan bazılarının engellendiğini, geri kalanların ise açık alanlara düştüğünü” bildirdi.

Al Jazeera’den Rory Challands, işgal altındaki Doğu Kudüs’ten yaptığı raporda, “Bu, Gazze’deki savaşta şu ana kadar görülen en büyük roket ve insansız hava aracı saldırılarından biri” şeklinde belirtti ve “Yaralanan olmadığı” bilgisini verdi. Hizbullah, Cuma günü geç saatlerde Lübnan’dan İsrail topraklarına geçen iki patlayıcı yüklü insansız hava aracının daha önce İsrail tarafından engellendiğini açıkladı.

Hizbullah ve İsrail güçleri, 7 Ekim’de başlayan Gazze savaşından bu yana sınır boyunca neredeyse her gün çatışıyor. Hizbullah, Gazze’de bir ateşkes sağlanması durumunda saldırılarına son vereceğini söyledi. Ancak sınır bölgelerinde sık sık ve şiddetli çatışmalar, daha geniş bir çatışmanın korkularını artırıyor.

Al Jazeera’den Ali Hashem, Lübnan’ın güneyindeki Sur’dan bildirdiğine göre, İsrail Cumartesi günü Hizbullah’ın kalesi olan güneydoğu Lübnan’da en az beş hava saldırısı düzenledi. İsrail hava kuvvetleri bu saldırıları, Hizbullah’a ait büyük bir “askeri kompleksi” hedef alarak gerçekleştirdi.

Bu son Hizbullah saldırısı, İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğuna düzenlediği ve İran silahlı kuvvetlerinden yedi kişinin, aralarında Lübnan ve Suriye operasyonlarından sorumlu iki generalin de bulunduğu bir hava saldırısına misilleme olarak İran’ın İsrail’e saldırı yapmasını beklerken gerçekleşti. İsrail askeri, İran saldırısına hazır olduğunu, Dışişleri Bakanı İsrail Katz’ın İran’ı uyardığını, “Eğer kendi topraklarını kullanarak saldırı başlatırsa, İsrail İran içinde saldırı düzenleyecektir” dediğini belirtti. Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İsrail’in “yerde ve havada kendini savunmaya hazır olduğunu, bu konuda ‘ortaklarımız’ ile yani Amerika Birleşik Devletleri ile yakın işbirliği içinde olduklarını” söyledi. Ali Hashem, “Durum dakika dakika tırmanıyor ve herkes bir sonraki adımın ne olacağını merakla bekliyor” şeklinde rapor verdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hizbullah’tan İsrail’e Kapsamlı Roket Saldırısı