• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

İBB’den, evi kentsel dönüşüme girenlere sevindirici haber

featured

İBB’den, evi kentsel dönüşüme girenlere sevindirici haber İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun açıkladığı, kentsel dönüşüm sürecine giren riskli binalarda oturan kiracı ve ev sahiplerine 4 bin 500 lira kira ve bina yenilemek için kullanılacak krediler için faiz desteği verilmesi önerileri, İBB Meclisi’nin de onayıyla yürürlüğe girdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzmanların olası İstanbul depremine dikkat çekmesi, İBB’nin bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un depreme dirençli bir kent haline getirilmesi amacıyla Deprem Bilim Üst Kurulu’nun tespitleri ve çözüm yolları doğrultusunda seferberlik planını kamuoyuyla paylaştı.

Ardından da kentsel dönüşüm çalışmalarına yön verecek yeni adımlar atılması için hedef gösterdi. İBB Deprem Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve riskli yapıların tahliye, yıkım, yeniden inşa süreçlerine hız kazandıracak iki önemli karar, İBB Meclisi’nin mart ayı oturumlarında görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi, bugünün ekonomik koşullarında kira yardımlarıyla dönüşüm sürecinin hızlandırılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kira bedellerinin 3 katının ödenmesini kararlaştırdı. Bu kapsamda, ilk etapta kendi kendine çökme ihtimali bulunan 318 binanın, ikinci etapta ise riskli olan bin 207 binanın hızla tahliyelerin gerçekleştirilerek yenilenmesi için binalardaki kiracılara yıl boyunca aylık 4 bin 500 lira, ikamet eden maliklere 18 ay boyunca aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak. Binada ikamet etmeyen maliklere ise 18 ay süresince aylık 3 bin lira kira yardımı verilecek. İBB yetkisinde bulunan riskli ve rezerv yapı alanlarında yaşayan kiracılara 12 ay süreyle aylık 4 bin 500 lira, hak sahiplerine ise 48 ayı geçmemek üzere aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak.

Meclis kararında; İstanbul’da son 2 yılda öngörülemez şekilde artan konut birim maliyetlerinin kiraları da hızla artırdığına dikkat çekilerek, kentteki 100 metrekarelik bir dairenin ortalama kira bedelinin 10 bin liraya dayandığı belirtildi. Yüksek kira bedellerinin hem barınma sorununu büyüttüğü hem de kentsel dönüşüm süreçlerini tıkayan önemli bir sorun olduğu vurgulandı.

İBB Meclisi, “riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanması” teklifini de oy birliğiyle onayladı. Karara göre, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında tespiti yapılan riskli yapıların yenilenmesi için dar gelirli vatandaşların bankalardan kullanacağı 1 milyon liraya kadar olan yapım kredisinin faizi İBB tarafından ödenecek.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İBB’den, evi kentsel dönüşüme girenlere sevindirici haber