İki Kardeş Anlaştı: Petrol Sorunu Çözüldü!

featured

Azerbaycan ve Türkmenistan, iki ülke arasında yıllardır sorun yaratan Hazar Denizi’ndeki petrol yatağı konusunu, ortak işletme anlaşması imzalayarak çözdü. Azerbaycan’dan ve Türkmenistan’dan 140 kilometre mesafede bulunan ve “Dostluk” ismi verilen yatak artık iki ülke tarafından ortak işletilecek.

Azerbaycan ve Türkmenistan, Hazar Denizi’ndeki petrol yatağı sorununu “Dostluk”la çözdü. Hem Azerbaycan’dan hem de Türkmenistan’dan 140 kilometre mesafede bulunan ve “Dostluk” ismi verilen yatak artık iki ülke tarafından ortak işletilecek.

AA’da yer alan habere göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, iki ülke dışişleri bakanlarının imza attığı törene video konferans yöntemiyle katılarak anlaşmaya verdikleri önemi ortaya koydu.

Sovyetler döneminde, 1980’li yılların sonunda Azerbaycanlı jeologlar tarafından bulunan yatak, Hazar Denizi’nde iki ülkeye ait kullanım alanlarının tam ortasında bulunduğu için “Aralık” diye isimlendirilmişti. Sovyetlerin dağılmasının ardından yatağa Türkmenistan’da “Serdar”, Azerbaycan’da ise “Kepez” ismi verilmiş, her iki ülke de bu havzanın kendisine ait olduğunu öne sürmüştü.

Yatağın hangi ülkeye ait olduğu ve nasıl işletileceği konusu, yıllardır iki ülke arasında diplomatik sorunlara neden oluyordu. Dostluk yatağının bulunduğu alanda deniz derinliği 250 metreye kadar ulaşıyor. Petrol ise deniz dibinden yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte bulunuyor. Yatağın yaklaşık 60 milyon ton petrol rezervine sahip olduğu öngörülüyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İki Kardeş Anlaştı: Petrol Sorunu Çözüldü!