İngiltere, Gaziantep’ten Yönetilen Suriye Projesini Durdurdu

featured

İngiltere, Suriye’de polis gücü kurulması için geliştirilen projeyi, ödeneklerin cihatçı örgütlerin eline geçtiği gerekçesiyle durdurdu.

BBC’nin Panorama programının gördüğü belgelere göre, “Özgür Suriye Polisi” adındaki polis örgütlenmesini desteklemek amacıyla geliştirilen proje kapsamında verilen ödeneklerin bir kısmının, projenin sahadaki uygulayıcılığını yapan taşeron danışmanlık firması Adam Smith International aracılığıyla cihatçı örgütlerin eline geçtiği anlaşıldı.

İngiltere ve beş farklı ülkenin desteklediği proje Gaziantep’ten yönetiliyordu

Haberde, söz konusu programın milyonlarca sterlin değerinde olduğu ve İngiliz hükümeti tarafından Suriye’de halkın adalet ve güvenlik imkanlarının erişiminin desteklenmesi amacıyla 2014 yılında başlatıldığı belirtildi. İngiltere ile birlikte beş ülkenin daha destek verdiği projenin idaresi Gaziantep’ten yapılıyor.

BBC Panorama programının Pazartesi akşamı yayınlanacak bölümünde iddialarla ilgili ayrıntılara yer verilmesi bekleniyor.

Polisleri El Nusra’nın seçtiği iddia ediliyor

Panorama ekibinin gördüğü belgelere göre, yardım programı kapsamında Halep eyaletinde kurulan polisgücü, faaliyet gösterebilmek için bölgeyi kontrol eden cihatçı örgüt Nureddin Zengi Hareketi’ne düzenli olarak ödeme yapmak zorunda kaldı.

Ortaya atılan bir diğer iddia da İdlib eyaletindeki iki karakolda yardım programı kapsamında görev yapacak polislerin El Kaide çatısı altında kurulan ancak daha sonra ilişkisini koparan El Nusra örgütü tarafından bizzat seçildiği yönünde.

Şirket iddiaları yalanladı

Adam Smith International ise iddiaları sert bir dille yalanladı. Şirket açıklamasında “terörle mücadele kapsamında vergi mükelleflerinin paralarının etkin bir şekilde kullanıldığını söyledi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İngiltere, Gaziantep’ten Yönetilen Suriye Projesini Durdurdu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.