• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi: Barzani Hata Yapmasın

featured

Habertürk’ten Alper Uruş’un haberine göre Irak’ın başkenti Bağdat ve ülkenin güneyindeki kentlerde başlayan yolsuzluk karşıtı protestolar bitmiyor. Irak merkezi hükümetinin Bağdat ve 3 kentte sokağa çıkma yasağı ilan etmesine rağmen protesto gösterileri bitmek bilmiyor.

Ülkenin Türkmen nüfusunun yoğun olarak bulunduğu Kerkük’te de eylemlerin sürdüğü öğrenilirken, Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi, Irak’ta yaşananları ve bundan sonra neler olabileceğini Alper Uruş’a anlattı ve şu sözleri kaydetti:

“Açıkçası biz bu tür protesto gösterilerinin olacağını tahmin ediyorduk. Bunun nedeni ne mi? 2003 yılından bu yana Irak’ta, doğru dürüst bir sistem kurulamadı. Irak’ta ne olursa olsun hep belli bir taraf iktidara geliyor. Bu taraf kimlerden oluşuyor?

Hükümeti Şiiler’in önde gelen partileriyle Kürtlerin desteklediği partiler kuruyor. Bu ikiliye zayıf Sünni partiler destek veriyor. Ama ne mutlu ki Türkmenler’in yönetiminde olmadığı bir hükümet, yolsuzluk nedeniyle protesto ediliyor.

Bu hükümette de Irak’ta nüfusu 2-3 milyonu bulan Türkmenler’e yer verilmedi. Sadece 8 milletvekilimiz var, Türkmenler bu dengenin dışında tutuluyor. Ancak Irak’ta toprak bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini ve yeraltı zenginliğinin korunması gerektiğini savunan biziz. Irak’ta merkezi hükümetin bir ağırlığı yok.

Irak’ta yaşanan protestolar konusunda halkın kesinlikle haklı olduğunu belirtmem gerekiyor. Hükümet, yolsuzluk ve uyuşturucu nedeniyle eleştiriliyor ki bu doğru. Hukuk sistemi çok adaletsiz. Ürdün’e yapılan petrol satışı da bir süredir Irak halkını rahatsız ediyordu.

Ürdün’e çok ucuz petrol satılıyor ve bunun karşılığında da gelen ürünlerden yine düşük vergi alınıyor. Bu petrol Kerkük’ten gidiyor ve ama gelen para kesinlikle istihdama yatırılmıyor. İşsizliğin ardı arkası kesilmiyor.

Bunlar yaşanırken Kerkük ve Musul çevresinde anormal bir hareketliliğin de olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuzey Irak yönetimi ikinci defa yanlış bir hareket yapmamalı. Barzani, Irak merkezi yönetiminin Kerkük’ten asker çekmesi durumunda bunu fırsat bilmemeli. Yine Barzani, DEAŞ’ın hareketlenmesini bahane olarak öne sürüp adım atmaya kalkmamalı. Böyle bir şey olursa bölge gerçekten karışır.

Türkiye’nin burayı her an izlemesi gerekir. Mahmur ve Sincar’da bu süreçte terör örgütü PKK güçlenmemeli. Irak’ta Suriye gibi bir manzara olursa bu herkesi, tüm komşu ülkeleri, hatta Körfez ülkelerini gerçekten çok kötü etkiler. Doğru dürüst bir hükümet Irak’ı yönetmelidir. Cumartesi günü Irak Parlamentosu toplanıp yaşanan bu olayları görüşecek.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi: Barzani Hata Yapmasın