• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Irak Türkmen Cephesi’nden Açıklama: “Operasyon Uluslararası Bir Haktır”

featured

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine düzenlediği, PKK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek maksadıyla icra edilen Pençe-Kaplan Operasyonu’nun uluslararası hukuktan doğan bir hak olduğunu belirtti. Tütüncü, “Türkiye, milli güvenliğini sağlamak için dünyanın neresinde olursa olsun kendisine gelen tehdidi bertaraf etmek için tabi ki operasyona girişecek. Bu en doğal hakkıdır.” dedi.

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine, PKK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek için düzenlediği Pençe-Kaplan Operasyonu’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Tütüncü, Pençe-Kaplan Operasyonu’nun Irak’taki Türkmenler tarafından desteklendiğini ve bunun Türkiye için uluslararası hukuktan doğan bir hak olduğunu söyledi.

IRAK ÖNCE KENDİ EGEMENLİĞİNİ KORUSUN

Tütüncü, ‘Çünkü uzun zamandan beri bu terör yuvaları Irak’ta barınıp, Irak’ta eğitim görüp, Türkiye’ye saldırmaktadır. Biz Irak Türkmen Cephesi olarak da uzun yıllardır bunun hem parlamentoda ve Irak’ın çeşitli mahfillerinde bunu dile getiriyoruz. Hiçbir terör örgütünün orada kalmasını istemiyoruz. Çünkü Irak eğer egemen bir ülkeyse, önce topraklarının her karışına hakim olması gerekiyor. Ancak maalesef uzun yıllardan beri bunu dillendirmemize rağmen PKK’nın orada barındırılması ve hatta bölgesini artırdı, DEAŞ terör örgütünün bölgeye sızmasından sonra da Kandil ve Sincar bölgesini bir üs olarak tutmaya başladı. Oradan da eğitim kampları kurup özellikle de Irak’ın Yezidi kesimlerinde bir takım militanları da içerisine alarak aynı terör eylemlerine devam etti. Bu anlamda, Türkiye’yi tehdit etmeye devam ediyor’ ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’Yİ BU KONUDA HAKLI GÖRÜYORUZ’

Tütüncü, Türkiye’nin operasyonunun meşru olduğunu ve milli güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu ifade ederek, ‘Türkiye’yi bu konuda haklı görüyoruz. Türkiye, milli güvenliğini sağlamak için dünyanın neresinde olursa olsun kendisine gelen tehdidi bertaraf etmek için tabi ki operasyona girişecek. Sadece Türkiye değil, gücü yeten her ülke bunu yapar. Irak’tan bazı sesler yükseliyor, ‘Irak’ın egemenliğine ihlaldir’ diye. O halde egemensek, önce kendi ülkemizin her karışına hakim olmamız gerekiyor. Daha önce Irak’ta İran’a karşı benzer terör eylemleri yapan Halkın Mücahitleri Örgütü vardı ve Irak’tan hepsi çıkartıldı. Çünkü, İran’ın özellikle bölgede olan etkinliğinden dolayı, yani Bağdat üzerinde olan etkinliğinden dolayı baskıyı kurdu. dedi

‘BÖLGESEL YÖNETİMLERİN DE TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞMASI GEREKİYOR’

‘Bağdat şunu söylüyor; ‘Bu benim bölgemde değil, bölgesel Kürt yönetimi bölgesindedir. Dolayısıyla benim oraya gücüm yetmiyor.’ Senin kendi ülkende kendinden olan bir parçaya gücün yetmiyor da Türkiye’ye mi gücün yetecek? diyen Mehmet Tütüncü, Erbil ve Bağdat yönetimlerinin Türkiye ile ortak çalışması gerektiğini vurguladı. Tütüncü, ‘Burada en doğru yol, bu PKK’nın topraklardan tamamıyla temizlenmesi için Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Bağdat yönetimi ve aynı zamanda Erbil yönetimi, üçü bir araya gelip ortak bir operasyonla bu bölgeleri temizlemesi gerekiyor. Buna da karşı duran bu terör örgütüne destek veriyor. Ateş düştüğü yeri yakar diye bir atasözümüz var. Dolayısıyla ABD olsun, Avrupa’nın pek çok ülkesi olsun, Rusya olsun, kendisine gelebilecek en ufak tehdit karşısında hiçbir şekilde kimseyi dinlemeden kendi milli güvenliğini sağlamakla mükelleftir. Dolayısıyla Türkiye bölgesel bir güç olarak da Irak’ta da olsun, Suriye’ye olsun, nereden gelirse gelsin bu tehdit, tehdidi yerinde bertaraf etmek için ve terör yuvalarını kurutmak için her türlü gücü kullanacaktır. Buna da kimsenin itirazı olmaması gerekir çünkü bu uluslararası bir haktır aynı zamanda’ diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN MİLLİ GÜVENLİĞİ BİRİNCİ PLANDA’

Tütüncü, Türkmenlerin Türkiye’yi desteklediğini ifade ederek, ‘Bölge geneline baktığımız zaman Arap kesimden de herhangi ciddi bir tepki görmüyoruz. Türkmenler zaten operasyonu destekliyor. Kürt kesiminin bir kısmı da yönetimi suçluyor bu anlamda, ‘PKK’yı temizleyemiyorsunuz’ diye. Bazen tabi PKK’nın ikna ettiği ya da kandırdığı kesimler de tepkili bakıyorlar. Ancak Türkiye burada bu tepkileri dikkate alabilecek durum da değil. Kendi milli güvenliği birinci planda, şu anda yaptığı gibi düşünecek ve bütün gücüyle o temizliği yapacak. dedi

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Irak Türkmen Cephesi’nden Açıklama: “Operasyon Uluslararası Bir Haktır”