İran Tarafından Güney Azerbaycanlı Aktivistlere Baskılar Artıyor

featured

Güney Azerbaycan’da bulunan Erdebil şehrinde ETTELAAT (İran İstihbarat Bakanlığı) ve diğer güvenlik kurumlarının bu kentin milli-kültürel aktivstlerine karşı baskıları devam ediyor. Tutuklama, takip, tehdit vb. gibi baskı araçları sonuç vermedikten sonra bu kez  aktivistlere karşı daha farklı ve gayri-ahlaki yöntemi kullanılmaya başlandı.

24 Mayısta tanınmış milli-kültürel aktivist Abbas Lisani’nin iş yerinde olay yaşandı. Sözde birkaç hırsız, gece saatlerinde aktivistin Şoheda Hiyabanı’nda bulunan mağazasına kilidi kırarak girdip, her yeri, özellikle kütüphanesini alt üst ederek arama yaptıkları görüldü. Sonrasında olayın hırsızlığa benzemesi için az miktarda para alındığı tespit edildi. Olayla ilgili polise başvuran Lisani’nin şikayeti hala sonuç vermedi. Aktivistin mağazasının önünde gizli kamera olduğu halde, mağazaya girenlerin bugüne kadar bulunmaması şüphe uyandırdı.

13 Temmuzda  ise  aktivist Cafer Rüstemirad’ın babasının evinde benzer olay meydana geldi. Rüstemirad’ın ailesi düğün töreni için Tebriz’e yolculuk yaptığı sırada, bir kaç kişi gece saatlerinde duvarı aşarak avluya girdi ve camı kestikten sonra eve girdiler. Evde resim çerçevelerine kadar arandığı ve evin altüst edildiği görüldü. Evde değerli eşya olduğu halde sadece bir kolonya ve iki adet hediye parasından başka bir şey alınmaması Abbas Lisani olayı ile benzerlik göstermesine sebep oldu.

Bu kez ise Güney Azerbaycanlı aktivistler başka bir baskı yöntemi ile karşı karşıya kaldılar. Ünlü aktivistler Murtaza ve Mustafa Pervin’in kirada kalan komşuları, binanın ikinci katına iki kamera kurdu. Kameraların sadece aktivistlerin kapılarını gösteriyor olması kafalarda yeniden soru işareti yarattı. Üstelik kameraların pansiyoner olarak kalan bir kişi tarafından kurulması, bu aktivistlerin kontrol edildiğini daha da net hale getirdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İran Tarafından Güney Azerbaycanlı Aktivistlere Baskılar Artıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.