İşgalcilerin Barbarlığına Ukrayna’dan Protesto

featured

Ukrayna Kültür Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin eylemlerine ilişkin kararlı protesto bildirdi.

Ukrayna Kültür Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin, Hansaray’da icra ettiği yasa dışı “onarım” (tadilat) eylemlerini kararlı şekilde kınadı.

Ukrayna Bakanlar Kurulu Basın Servisi’nden yapılan açıklamada Ukrayna Kültür Bakanlığı’nın “ulusal öneme sahip olup Kırım Hanlarının Başkenti olarak tarihe geçen Bahçesaray’ın Tarihi (Sit) Alanı listesinde bulunan ve 2013 yılında da UNESCO Dünya Mirası Listesine aday olarak dahil edilen Hansaray’da (tadilat adı altında) geniş çaplı yasa dışı eylemlerin söz konusu olmasından” ötürü tepkili olduğu ifade edildi.

Büyük Han Camii’nde kiremitler ve meşe ağacından yapılan eski kirişlerin söküldüğü sırada 18. yüzyıla ait duvar resimlerine hasar verildiğine  dikkat çeken Bakanlık, ayrıca temizlik için yüksek basınçlı su şeridi kullanan araçların kullanılmasından dolayı duvarlarda çatlakların oluştuğunu ve sıvaların da döküldüğünü kaydetti. Gözyaşı Çeşmesi ve Yekaterinskaya Milya (Katerina’nın Mili) anıtının temizlenmesi için de aynı araçların kullanıldığı ve bu yüzden söz konusu anıtlara da zarar verildiği belirtildi.

Tüm çalışmaların, restorasyon alanında deneyimi olmayan işçiler tarafından gerçekleştirildiği vurgulanarak Hansaray’ın ana binasının yıkılma tehdidi altında olduğu kaydedildi.

“Ulusal öneme sahip Hansaray anıtında (sözde restorasyon) çalışmalarının gerçekleştirilmesi, Rusya’nın uluslararası normları kaba şekilde ihlal etmesine yönelik tartışılmaz bir kanıt teşkil etmektedir. Ukrayna’nın kültürel mirası için doğrudan tehdit söz konusudu.”ifadelerinde bulunan Kültür Bakanlığı bahsi geçen durumu dikkate alarak, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) ve Kültürel Varlıkların Korunması ve Onarımı Araştırma Merkezi’ne (ICCROM) Rusya’dan, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde bulunan Ukrayna kültürel mirasına zarar veren veya zarar verebilecek yasa dışı eylemlere son vermesini talep etme çağrısında bulundu.

Daha önce Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan Hansaray’ın, işgalciler tarafından tahrip edildiği bildirilmişti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen UNESCO’nun 39. Genel Konferansı çerçevesinde İsveç Milli Eğitim Bakanı, Yeşiller Partisi Başkanı Gustav Fridolin’le bir araya gelerek Bahçesaray’da bulunan Hansaray’ın işgalciler tarafından yok edilmesi sürecini ele aldı.

Kaynak:QHA

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İşgalcilerin Barbarlığına Ukrayna’dan Protesto

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.