İskoçya’da 55 Balina İntihar Etti

İskoçya'da 55 Balina İntihar Etti

İskoçya’nın batısındaki Dış Hebridler takımadalarında, 56 pilot balinadan 55’i kıyıya vurarak hayatını kaybetti. Bu olay, Birleşik Krallık tarihindeki en büyük toplu balina ölümü olarak kayıtlara geçti.

Balinaları kurtarmak için seferberlik

Olay, takımadaların Lewis Adasındaki Traigh Mhor sahilinde meydana geldi. Cumartesi gecesi sahile yakın bir yerde yüzen balina sürüsü, pazar sabahı gelgit nedeniyle suyun çekilmesiyle kıyıya vurdu. Balinaları kurtarmak için Britanya Deniz Hayatı Kurtarma Dalgıçları (BDMLR), İskoçya Karaya Vuran Canlılar Programı (SMASS) ve diğer kurumlar harekete geçti.

SMASS yetkilisi Mariel ten Doeschate, yaptığı açıklamada, balinaların durumunu kontrol ettiklerini ve iki canlı balinayı denize geri bıraktıklarını söyledi. Ancak bu balinalardan birinin tekrar kıyıya vurduğunu ve öldüğünü belirtti.

Balinaların çoğu hamile veya yeni doğmuştu

Kurtarma ekipleri, ölen balinaların ikisinin yeni doğmuş, bazılarının ise hamile olduğunu tespit etti. BDMLR, yaptığı açıklamada, sürünün neredeyse tamamının öldüğünü ve sığ su ile sert rüzgarın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını bildirdi.

Öğleden sonra ise yaşayan balinalara daha fazla acı vermemek için ötenazi uygulandı. Kurtarma ekipleri, doğum yapmakta zorlanan bir dişi balinanın diğerlerini de peşinden sürüklediğini düşünüyor.

Balinaların ölüm sebebi araştırılacak

SMASS yetkilisi Andrew Brownlow ise The Scotsman gazetesine verdiği demeçte, olay yerine geldiklerinde 15 balinanın hayatta olduğunu ancak pilot balinaların çok güçlü sosyal bağları olduğunu ve bir tanesi kıyıya vurduğunda diğerlerinin de onu takip ettiğini söyledi.

Brownlow, ölen balinalara otopsi yapılacağını ve kıyıya vurma sebeplerinin araştırılacağını da ekledi. Balinaların gömülmesi için de çalışma başlatıldığını ifade etti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İskoçya’da 55 Balina İntihar Etti