İsrail’in Gizli Hamas Planı Ortaya Çıktı

İsrail'in Gizli Hamas Planı Ortaya Çıktı

Wall Street Journal (WSJ), ABD’nin önde gelen gazetelerinden biri, İsrail’in Hamas liderlerine yönelik savaş sonrası operasyon planlarını detaylandıran bir haber yayımladı. Kimlikleri gizli tutulan İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, İsrail istihbaratının Türkiye, Lübnan ve Katar’da yaşayan bazı Hamas liderlerini hedef almak için planlar hazırladığı belirtildi. Bu planların, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından verildiği ifade edildi.

Netanyahu, Tel Aviv’de yaptığı bir açıklamada, ulusal istihbarat teşkilatı Mossad’a Hamas liderlerine karşı harekete geçme emri verdiğini duyurmuştu. Jerusalem Post gazetesi de Netanyahu’nun bu sözleriyle Hamas liderlerinin Gazze dışında, özellikle Katar’da bile hedef alınabileceğini ima ettiğini yazdı. WSJ’ye konuşan kaynaklar, Netanyahu’nun bu açıklamasına İsrailli yetkililerin şaşırdığını aktardı.

1997 yılında Mossad’ın, Hamas’ın eski lideri Halid Meşal’e Ürdün’de düzenlediği fakat başarısız olan suikast girişimi de haberde hatırlatıldı. Yeni operasyon planlarının “Netanyahu için ikinci bir fırsat” olarak nitelendirildiği belirtildi. İsrailli yetkililer, Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki Hamas liderlerini yakalamak veya öldürmek için operasyon yürüttüğünü ve “Artık tüm mesele nerede ve nasıl öldürülecekleri” olduğunu ifade etti.

Netanyahu’nun operasyon emri, İsrail’in eski istihbarat liderleri arasında farklı tepkiler topladı. Eski Mossad Direktörü Efraim Halevy, Hamas liderlerini öldürmenin sorunu çözmeyeceğini, bu adımın intikam almak için atıldığını belirtirken, Aman’ın eski lideri Amos Yadlin ise bu operasyonun doğru bir karar olduğunu ve 7 Ekim saldırılarının emrini verenlerin yargılanması veya ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

New York Times (NYT) ise, İsrail ordusunun ve istihbaratının, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonu hakkında önceden bilgi sahibi olduğunu fakat harekete geçmediğini yazdı. NYT’nin incelemesi, İsrailli yetkililerin planı “hayali senaryo” olarak nitelendirdiğini ve Hamas’ın saldırı başlatacağına ihtimal vermediğini ortaya koydu. Netanyahu’nun veya yakın üst düzey kişilerin bu belgeden haberdar olup olmadığı ise bilinmiyor. Gazeteye konuşan İsrailli yetkililer, belgenin nasıl ele geçirildiğine dair detayları paylaşmadı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsrail’in Gizli Hamas Planı Ortaya Çıktı