İsveç, NATO’ya Katılmak için Türkiye ile Anlaştı

İsveç, NATO’ya Katılmak için Türkiye ile Anlaştı

İsveç’in NATO üyeliği konusunda uzun süredir devam eden belirsizlik, Vilnius Zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında gerçekleştirilen üçlü görüşmede sona erdi. İsveç, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine verdiği güçlü desteği yineledi. Türkiye de İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü en kısa zamanda TBMM’ye sunmayı ve onaylanmasını sağlamayı taahhüt etti. Taraflar, altı maddelik bir bildiri imzaladılar.

Bildiride, İsveç’in anayasasını ve yasalarını değiştirerek NATO’ya uyum sağladığı, PKK, YPG/PYD ve FETÖ’ye karşı Türkiye ile işbirliğini arttırdığı ve silah ihracatını yeniden başlattığı belirtildi. Ayrıca, iki ülke arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize serbestisi konularında ortak çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Toplantıda ayrıca, NATO tarihinde ilk defa bir terörle mücadele koordinatörü atanması kararı alındı. Koordinatör, Genel Sekreter’in özel temsilcisi olarak görev yapacak. Stoltenberg, “NATO olarak terörizmin her türünü şiddetle kınıyoruz” dedi.

İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin protokol, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından önümüzdeki hafta Meclis’e sevk edilecek. Protokolün Meclis’te kabul edilmesi halinde, İsveç resmen NATO üyesi olacak.

İsveç Başbakanı Kristersson ise yaptığı açıklamada, “Bugün İsveç için çok güzel bir gün. NATO’ya resmen kabulümüz için çok büyük bir adım attık. Çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsveç, NATO’ya Katılmak için Türkiye ile Anlaştı