İsveç’in NATO Üyeliği İçin ABD ve Türkiye Arasında Diplomatik Hareketlilik

İsveç'in NATO Üyeliği İçin ABD ve Türkiye Arasında Diplomatik Hareketlilik

Uluslararası alanda, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye ve Macaristan’ın onayının beklenmesi sürecinde, ABD’den önemli bir açıklama geldi. Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma devam ederken, İsveç’in ve aynı zamanda Finlandiya’nın NATO üyelik başvuruları halen onay aşamasında bulunuyor. Bir ülkenin NATO’ya kabulü için tüm üye ülkelerin onayı gerekmekte ve bu süreçte Türkiye ile Macaristan henüz onay vermemiş durumda.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu toplantıda, İsveç’in üyelik sürecine ilişkin önemli bilgilerin paylaşıldığı anlaşıldı. Reuters haber ajansına konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Fidan’ın İsveç’in NATO üyeliği için yoğun bir çaba sarf ettiğini belirtti. Aynı yetkili, Brüksel’deki bakanlar toplantısı sonrasında Fidan’ın İsveç’in üyeliğinin bu yılın sonuna kadar onaylanabileceğini ifade ettiğini söyledi.

Ayrıca yetkili, Fidan’ın NATO’daki muhataplarına sorunun çözümü için “çok” çalıştığını belirttiği ve onay sürecinin tamamlanmasının zaman çizelgesi sorulduğunda “Birkaç hafta içinde” cevabını verdiğini aktardı. İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başvuruların kabulü konusunda İskandinav ülkelerinin Türkiye’nin terörle mücadelesini desteklememesi ve savunma ticareti ambargoları nedeniyle itiraz etmişti. Ankara, Finlandiya’nın teklifini Nisan ayında kabul etti, ancak İsveç’i daha fazla terörle mücadele konusunda işbirliği yapmaları talebiyle bekletti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsveç’in NATO Üyeliği İçin ABD ve Türkiye Arasında Diplomatik Hareketlilik