İsveç’in NATO Üyeliği TBMM Genel Kurulu’nda

İsveç’in NATO Üyeliği TBMM Genel Kurulu’nda

TBMM Dışişleri Komisyonu, İsveç’in NATO’ya üye olmasını sağlayacak protokolü oyladı ve kabul etti. Protokol, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere sevk edildi. Eğer Genel Kurul’da da onaylanırsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanacak ve yürürlüğe girecek.

İsveç, Rusya’nın 2022 yılında Ukrayna’ya saldırmasının ardından, Finlandiya ile birlikte NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Türkiye, Finlandiya’nın üyeliğini bu yıl nisan ayında onaylamış ancak İsveç’in üyeliğini Macaristan ile birlikte askıya almıştı. Türkiye, İsveç’in terörle mücadele konusunda daha etkin olmasını ve Türkiye’ye yönelik savunma ihracatı kısıtlamalarını kaldırmasını istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, İsveç’in bu talepleri yerine getirdiğini ve ABD’nin F-16 tedarikini ve Kanada’nın savunma ihracatı yasağını kaldırdığını belirtmişti. Erdoğan, bu gelişmelerin TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğine daha olumlu yaklaşmasını sağlayacağını ifade etmişti.

İsveç’in NATO üyeliği, Türkiye’nin de desteğiyle gerçekleşirse, Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayacak ve Rusya’nın bölgedeki etkisini dengeleyecek

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsveç’in NATO Üyeliği TBMM Genel Kurulu’nda