İsveç’te İlk Kez PKK Soruşturması

İsveç’te İlk Kez PKK Soruşturması

NATO üyeliği için başvuran ancak Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki taleplerini yerine getirmediği için süreci durdurulan İsveç’ten yeni bir adım geldi. İsveç savcılığı, terör örgütü PKK’ya finansal destek sağladığı iddia edilen bir kişi hakkında iddianame hazırladı. Bu, İsveç’te PKK’ya yönelik yapılan ilk suçlama oldu.

İsveç’te 1 Haziran’da yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasası kapsamında, PKK’ya finansal destek sağladığı ve silahlı suçlara karıştığı belirlenen 40’lı yaşlardaki bir adam hakkında iddianame düzenlendi. İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberine göre, adamın ismi açıklanmadı ve kendisi konuyla ilgili yorum yapmadı.

İddianameyi hazırlayan Savcı Hans Ihrman, “PKK, İsveç’te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun süredir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir parçası. Zanlının PKK adına hareket ettiğine dair kuvvetli deliller var” dedi.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada da “Yapılan soruşturma, bu adamın PKK’ya destek verdiğine dair şüpheleri destekliyor” ifadesi kullanıldı. Ayrıca, adamın şantaj, ağır silahlı saldırı ve teröre finansal destek suçlamalarından yargılanacağı belirtildi.

Devlet televizyonu SVT’nin haberine göre, adam ocak ayında terör örgütü PKK için restorandan silahla tehdit yoluyla haraç istemesi üzerine tutuklandı. İsveç’in çok okunan gazetelerinden Expressen de adamın daha önce trafik cezası aldığını ve alkollü bir şekilde araç kullanmaktan da ceza aldığını aktardı.

PKK, Avrupa Birliği ve ABD tarafından resmi olarak terör örgütü olarak tanınıyor. Ancak İsveç’te PKK’nın faaliyetleri konusunda uzun süredir eleştiriler var. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, İsveç’i “teröristlere kucak açmakla” suçlamıştı.

Erdoğan, Finlandiya’nın NATO üyeliği için gerekli onay sürecini başlattıklarını açıklarken, İsveç’in NATO üyeliği sürecinin nasıl ilerleyeceğinin, bu ülkenin atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacağını belirtmişti.

Finlandiya ve İsveç Mayıs ayında NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Bir ülkenin NATO’ya katılabilmesi için mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor. Türkiye ise terörle mücadele konusunda taleplerini içeren bir anlaşmanın tam olarak uygulanması durumunda bu iki ülke için gerekli onayı vereceğini kayda geçirmişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İsveç’te İlk Kez PKK Soruşturması