• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

İYİ Parti’li Yavuz Ağıralioğlu : Darbe İmaları Var

featured

103 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Cumhurbaşkanı Erdağan’ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın sarık ve cüppeli halde bir tarikat evine gitmesi üzerine bir bildiri yayımladı.

AKP iktidarından ve küçük ortağı MHP’den bildiriye gelen “darbe” tepkilerinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiri hakkında resen soruşturma başlattı.

CHP ve İYİ Parti, bildiriye, Cumhur İttifakı’ndan gelen eleştirilere ve soruşturmaya dair açıklamalar yaptı. İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray “Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum” derken İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu ise amirallerin bildirisinde darbe imaları olduğunu ve bunu rahatsız edici bulduklarını söyledi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu açıklamadan darbe çıkarmak sivil darbecilere mahsus özellik” dedi. Öztrak, “Kimse mağdura yatmasın” vurgusu yaptı.

FAİK ÖZTRAK: MAĞDURA YATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “AKP mağdura yatmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. 103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir” dedi.

Emekli amirallerin Montrö ile ilgili fikirlerini beyan ettiklerini belirten Öztrak, “Türkiye’nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP’nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar montröyle ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye’de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde” ifadelerini kullandı.

“Buradan kimse mağdura yatmasın” diyerek tepki gösteren Öztrak, “Buradan kimse mağdura yatmasın, millet mağdur. O yüzde 33 huzur haklarına zam alıp kalkıp şimdi darbe mağduruymuş gibi kendilerini göstermesinler. Olmayan darbe söylemlerinin mağduruymuş gibi gösterdiklerinde kimse buna inanmaz” diye konuştu.

Öztrak, sözlerine şöyle devam etti:

“20 Temmuz sivil darbecileri her yerden kendilerine karşı bir darbe teşebbüsü, darbe senaryosu çıkartıp millete karşı mağdura yatmaya çalışıyorlar. Milleti o kadar mağdur ettiler ki artık ne kadar mağdura yatsalar kurtaramazlar. Boğaziçi eylemlerinde gençlerin boğazını sıkanlar, hastanelerin koronavirüs tedbiri almaması nedeniyle hasta kabul edemez hale gelmesi sonucunda gencecik insanların ölümüne neden olanlar şimdi kalkıp da 103 tane emekli generalin bildirisini gerekçe gösterip mağdura yatmasınlar. İnsanlar mağdur, bunlar kendilerini mağdur göstermeye çalışıyorlar. İşsiz bıraktıkları insanlar, iş yerlerini kapattıkları esnaf, tarlasını elinden aldıkları çiftçi, esas mağdur bunlar.”

AYKUT ERDOĞDU: GOEBBELS TAKTİĞİ

Cumhuriyet’e konuşan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da “Bildiriyi hazırlayan emekli subaylar üniforma ve silahlarından ayrılmış sivil yurttaşlardır. Paylaştıkları kaygılarını, sivil darbecilerin ‘darbe’ iması olarak algılaması, yürütülen ‘Goebbels’ taktiklerinin bir parçasıdır” dedi.

Bildiri sonrası komutanlıklardan peş peşe gelen açıklamalara değinen Erdoğdu, “TSK’nın tarikatların eline düşmesinin sonucu yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi hala hafızamızdayken sarıklı cübbeli yeni tarikatların TSK’nın komuta kademesinde çöreklenmesine göz yuman kuvvet komutanlarının hali hazırda bir partinin Genel Başkanı olan Erdoğan’a biatlarını bildirmek için sıraya girmeleri hüzün verici” diye konuştu.

“TSK’nın bağlı olması gereken Anayasa ve demokrasidir” diyen Erdoğdu, “Erdoğan Cumhurbaşkanlığı şapkasıyla TSK’nın baş komutanıdır ve yetkileri mevcut anayasa ve yasalarla sınırlıdır. Anayasa’nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerini yok saymak gibi bir hakkı ve yetkisi yoktur” ifadelerini kullandı.

ENGİN ÖZKOÇ: ÖNCE KENDİ YARATTIĞINIZ VESAYETÇİLERLE SAVAŞIN

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da sosyal medya hesabından “Siz önce kendi yarattığınız vesayetçilerle savaşın. O eleştirdiğiniz amiraller 15 Temmuz’un önünde de sonunda da dimdik durdular… Deniz Kuvvetlerini ağzına kadar FETÖ’cü dolduranlar, 15 Temmuz’un ertesinde Atatürk ilke ve devrimleriyle yetişmiş subaylar olmasa bugün koltuklarında oturamıyor olacaklardı. Şimdi çıkmışlar 5. kol faaliyeti filan. Hadi oradan… Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum” paylaşımını yaptı.

AYTUN ÇIRAY: ALTINA İMZAMI ATIYORUM

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise “Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum” dedi. Çıray “Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız” diye ekledi.

Çıray, “Doğru veya yanlış. Bu ülkenin her evlâdı Anayasa ve hukuk içerisinde kalarak fikirlerini özgürce beyan eder” ifadesini kullanırken, “Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan. Bu ülkenin 400 bin askeri var. 300 bin polisi. Bir de darbelere karşı canını verecek Türk milleti. Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız, tükürükle” açıklamasını yaptı.

Çıray, “Demokrasilerde geçmişte hangi meslekte olursa olsunlar Türk milletinin bütünü iktidarı eleştirme ve iktidara tavsiyede bulunma hakkına sahiptir. Bunu emekli öğretmenler de sağlıkçılar da yapabilir. Emekli olmadığı halde özel bir kanunla yasaklanmadıysa herkes siyasi görüşünü ifade edebilir. Nitekim bu metni dikkatle okuduğunuzda esasen Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletinin varlığını ve birliğini korumak için yazıldığını görüyoruz” dedi.

İktidarın darbe söylemlerinin ‘suni’ olduğunu da kaydeden Çıray, “En aptal zihinler bile bu metinden darbe çıkaramaz. Amaçları son zamanlarda Türkiye’nin gündemine oturan ve iktidarın yıpranmasını hızlandıran uyuşturucu-siyaset-rüşvet üçgenini, milletin hayat pahalılığı altında ezilmesini, AKP kongreleri ile iyice yayılan salgınını ve aşı beceriksizliğini örtbas etmek. Bu yarına kadar sürecek bir gündemdir. Yarın yurttaş geçim sorunu ile karşı karşıya kaldığında, babalar ellerini cebine atıp çocuklarına harçlık veremediğinde bu hayali gündem sona erecektir” diye konuştu.

Açılan soruşturmanın seyrine ilişkin ise Çıray, “Soruşturma açılması doğrultusunda sarayda çalışan bir devlet memuru büyük bir baskı yarattı ama kanunun verdiği yetkilerin dışına çıkan bu insanlar günü geldiğinde hesaplarını bağımsız cumhuriyetin savcıları önünde verecekler. Böyle giderse 81 milyonu hapsetmek zorunda kalabilirler. Yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlükler” dedi.

YAVUZ AĞIRALİOĞLU: DARBE İMALARI VAR

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu ise amirallerin bildirisinde darbe imaları olduğunu ve bunu rahatsız edici bulduklarını belirterek “Darbelerle ilgili en ufak bir imayı teyakkuzla karşılıyoruz” dedi.

Ağıralioğlu şunları söyledi:

“Bu tür imalar ve bu imaların satır aralarını okumaya dair bir zorunluluk psikolojisi oluştu millette. Ne yaptığınız kadar nasıl yaptığınız, ne dediğiniz kadar nasıl dediğiniz önemlidir. Amiraller değerlendirmelerini yapsınlar ama bir gece yarısı bildirisi ile toplu olarak, içine darbe imalarını yerleştirerek yapmasınlar. Bu özensizlik ve kasıt olarak anlaşılacak açıklamalar. Möntrö’yle ilgili hassasiyetiniz varsa bunu ifade edebilirsiniz ama bu hassasiyeti ifade ederken darbe imasını metnin içine yerleştirirseniz Montrö’den daha fazlaca bir gündeminiz olduğuna dair tartışma yaratırsınız. ‘Kanaatlerimi ifade etmek istiyorum’ diyen amiraller parti kurabilirler. Memleketimizde çok ciddi gündemler ve dertler var. Hükümetle mücadele etmenin tek yolu sandıktır. Sandık dışında hiçbir imayı meşru göremeyiz” dedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İYİ Parti’li Yavuz Ağıralioğlu : Darbe İmaları Var