Japon Popunun Efsanevi İsmi Johnny Kitagawa’nın Taciz Skandalı

Japon Popunun Efsanevi İsmi Johnny Kitagawa’nın Taciz Skandalı

Japonya’da pop müzik sektörünün efsanevi ismi Johnny Kitagawa’nın yüzlerce genç erkeğe cinsel tacizde bulunduğu iddiaları, ülkede büyük bir yankı uyandırdı. 2019 yılında 87 yaşında hayatını kaybeden Kitagawa’nın, kurucusu olduğu Johnny & Associates adlı menajerlik şirketindeki yetkisini kötüye kullandığı ve taciz kurbanlarının kariyerlerini tehdit ettiği öne sürüldü.

Kitagawa’nın yeğeni istifa etti, kurbanlardan özür diledi

Kitagawa’nın yeğeni ve şirketin CEO’su Julie K. Fujishima, bugün düzenlediği basın toplantısında gözyaşları içinde istifa ettiğini duyurdu. Fujishima, “Şirket ve şahsım adına, Johnny Kitagawa’nın erkek çocuklarını ve genç erkekleri taciz ettiğini kabul ediyor, kurbanlardan tüm kalbimle özür diliyorum” dedi. Kitagawa, 1962 yılında kurduğu şirketiyle Japon pop müziğinin en büyük yıldızlarını yetiştirmiş ve J-pop kültürünün mimarı olarak tanınmıştı.

Kitagawa’nın taciz iddiaları nasıl gizlendi?

Taciz iddiaları ise 1960’lardan beri var olmasına rağmen, Japon medyası tarafından görmezden gelinmişti. Kitagawa, 1999 yılında bir derginin taciz haberlerini yayınlaması üzerine açtığı davayı kaybetmesine rağmen, hiçbir zaman suçlanmadı veya yargılanmadı. Kitagawa’nın güçlü bağlantıları ve medya üzerindeki etkisi, taciz skandalının üstünün örtülmesine neden olmuştu.

BBC belgeseli, Kitagawa’nın kurbanlarının sesini duyurdu

BBC’nin yayınladığı Predator: The Secret Scandal of J-Pop adlı belgeselde ise, Kitagawa’nın kurbanlarından bazıları ilk kez konuştu ve yaşadıkları travmayı anlattı . Belgeselde yer alan eski sanatçılardan biri olan Toshihiko Tahara, “Johnny bana çok kötü davrandı. Beni dövdü, bana küfretti, beni taciz etti. Ama ben bunu kimseye söyleyemedim. Çünkü o benim patronumdu ve benim hayallerimi gerçekleştirmemi sağlamıştı” dedi. Tahara gibi birçok sanatçının sessiz kalmayı tercih etmesi de, Kitagawa’nın tacizlerinin uzun yıllar devam etmesine yol açmıştı. Belgeselde ayrıca, Kitagawa’nın tacizlerine maruz kalan ancak ismini vermek istemeyen bir sanatçının intihar girişimi de anlatılıyor.

Belgeselin yayınlanmasının ardından Japon halkında büyük bir öfke ve tepki oluştu. Sosyal medyada binlerce kişi, Kitagawa’nın adalet önüne çıkartılmasını ve kurbanlarına tazminat ödenmesini istedi. Bazı siyasetçiler de konuya ilişkin soruşturma açılması çağrısında bulundu. Ancak Japon hukuk sisteminde ölen kişilerin suçlanamayacağı veya yargılanamayacağı gerçeği, bu taleplerin karşılık bulmasını zorlaştırıyor.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Japon Popunun Efsanevi İsmi Johnny Kitagawa’nın Taciz Skandalı