Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz’den Marmara Depremi Açıklaması

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Marmara Depremi Açıklaması

Marmara Bölgesi’nde yakın zamanda meydana gelmesi beklenen büyük depremin, İstanbul’da hangi bölgeleri nasıl etkileyeceği merak konusu. Bu konuda uzman bir isim olan Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, sosyal medya hesabından dört farklı senaryo paylaştı. Bu senaryolar, Marmara Fayı’nın farklı kısımlarının kırılması durumunda oluşabilecek 6.9 ile 7.6 arasında değişen büyüklükteki depremleri kapsıyor.

Tüysüz, bu senaryoların amacının insanları korkutmak değil, bilinçlendirmek olduğunu belirtti. “Olasılıkları bilmek hazırlığın ilk aşamasıdır, amacım bilgilendirmek” diyen Tüysüz, “Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın.” dedi.

Tüysüz’ün paylaştığı senaryolara göre, Marmara’da olabilecek depremlerin İstanbul’a etkileri şöyle:

  • Senaryo 1: Sadece Adalar Fayı kırılırsa 6.9 büyüklüğünde deprem beklenir. Bu durumda Tuzla ve Adalar’da zayıf zeminlerde yerel olarak IX şiddet değerlerine ulaşılabilir.
  • Senaryo 2: Tekirdağ Çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasında Orta Marmara Fayı kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olur. Bu durumda Büyükçekmece’den Eminönü’ne kadar sahile yakın alanlarda şiddet IX’a, çok zayıf zeminlerde X değerine ulaşabilir.
  • Senaryo 3: Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa (zayıf ancak olası bir senaryo) deprem büyüklüğü 7.5 olur. Bu durumda Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde şiddet IX ve üzeri olabilir.
  • Senaryo 4: Tüm faylar (1912 depreminin Marmara içerisinde kırdığı yerler dahil) birlikte kırılırsa (zayıf, olasılık) deprem büyüklüğü 7.6 olur. Bu durumda Mimarsinan-Eminönü sahili boyunca 20 km, Anadolu yakasında 10 km lik bir şerit içinde zayıf zeminlerde şiddet IX ve üzeri olur.

Tüysüz, bu senaryoların varsayım ve modellemelere dayandığını ve küçük bir parametre değişikliğinin sonuçları büyük ölçüde etkileyebileceğini de hatırlattı.

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Marmara Depremi Açıklaması

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz’den Marmara Depremi Açıklaması