Kafkas İslam Ordusu 100 Yaşında

featured

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran Kafkas İslam Ordusu’nun kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye ve Azerbaycan’da aynı anda  törenler gerçekleştirilecek.

Etkinliklerin planlamasına yönelik Dışişleri Bakanlığında ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda ise Türkiye ve Azerbaycan’da düzenlenebilecek faaliyetlere ilişkin öneriler dile getirildi.

– Kafkas İslam Ordusu Hakkında Kısa Bir Bilgi;

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti’nin Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi’nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Dağıstan’ın Osmanlı’dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan’a doğru sefere çıktı.

Gence’ye 25 Mayıs 1918’de ulaşan Kafkas İslam Ordusu’ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir’i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, Bakü’yü ise 15 Eylül 1918’de kurtardı.

Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için verdiği mücadele sırasında bin 130 şehit verdi.

Azerbaycan’ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba’da Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kafkas İslam Ordusu 100 Yaşında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.