Karadağ NATO’nun 29. üyesi Oldu

featured

Karadağ’ın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliği bugün 5 Haziran’da resmen başladı.

Karadağ’ın NATO üyeliği, müttefiklerin onayının ardından bugün 5 Haziran’da resmen başladı. İttifakın 29. üyesi olan Karadağ için Brüksel’deki NATO karargahında ülke Başbakanı Dusko Markovic ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılacağı bir törenin de düzenleneceği bildirildi. Törende diğer müttefik üye bayraklarının yanına Karadağ bayrağı eklenecek.

Yaklaşık iki bin askerden oluşan bir orduya sahip Karadağ’ın yıllık savunma harcaması 69 milyon dolar civarında. Coğrafi konumu nedeniyle NATO’ya önemli kazanım sağlayacak Karadağ’ın üyeliğinin ardından ittifak, Bosna Hersek’e ait 20 kilometrelik alan hariç İtalya’dan Yunanistan’a kadar uzanan Adriyatik denizi kıyılarına hakim olacak.

Karadağ’ın üyeliği, NATO’nun 2009 yılında Arnavutluk ve Hırvatistan’a kapılarını açtıktan sonra ilk genişlemesi olarak tarihe geçti.

19 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Karadağ’ın NATO üyeliğine davet edilmesine dair protokol imzalanmıştı.

Haziran 2016’da Karadağ Parlamentosu’nun yüzde 66’sı NATO’ya katılma kararını desteklemiş ve 28 Nisan 2017’de Rusya’nın karşı çıkmasına rağmen NATO üyeliğini öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Karadağ NATO’nun 29. üyesi Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.