• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Katar’la Askeri Anlaşmanın Detayları Neler

featured

TBMM’den geçirilen anlaşmanın en ilginç detayı, Katar’da kurulacak üs için Türkiye hiçbir masraf yapmadı. Tüm masrafları Katar karşıladı. Ayrıca orada görev yaptığı sürece de Mehmetçik’in tüm masrafları yine Katar hükümeti tarafından karşılanacak. Yani Türk askeri, Katar’ın ABD-Suudi Arabistan cephesinin hedefinde olduğu bir dönemde, Katar’ı korumak için bir çeşit ‘lejyonerlik’ görevi üstlenecek.

Anlaşmanın bir başka önemli unsuru ise, Türk askerinin görev süresi boyunca ortaya çıkabilecek hukuki anlaşmazlıklar konusunda. Anlaşmazlıklar için gerek Katar, gerek Türkiye, gerekse uluslararası mahkemeler tamamen devre dışı bırakılıyor. Yani yaşanacak herhangi bir olayda, adalete başvurma imkanı yok. Anlaşmanın 16. maddesine göre, anlaşmazlıkları çözecek yetkili merci iki ülkenin yerel mahkemeleri ya da uluslararası mahkemeler değil, ‘iki ülke hükümetleri’ olacak.

Üs neden Katar’a kuruldu sorusunun yanıtı

Anlaşmaya ilişkin bir başka önemli unsur ise, Türkiye’nin neden Ortadoğu’da üs kurmak için Katar’ı seçtiği konusunda herhangi bir somut stratejik ya da coğrafi bilgi içermemesi. Anlaşmanın TBMM’deki görüşmeleri sırasında CHP’li vekillerin bu konudaki sorularına, Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Ümit Yardım yanıt verdi. Yardım, ‘Katar’ın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında mevcut hükümetin yanında tüm gücüyle durduğunu’ söyledi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Katar’la Askeri Anlaşmanın Detayları Neler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.