Kaymakam Kemal Bey’in Kızı Şehit Babasını Anlattı

featured

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey’in kızı Müşerref Gürenci hanım Kadıköy’de yaşamıştır.Babası ile ilgili bütün bilgi ve fotografları kamuoyu ile paylaşır.

1- Çocukluğuyla ilgili olarak :Ben babamı hayal meyal hatırlıyorum.İdam edildiğinde 5 yaşındaymışım. Dedem babamın idam edildiğini bizlerden saklamıştı.İlkokula gidinceye kadar dedemi ,babam biliyordum.Olayı ilk defa okula yazdırıldığım gün öğrendim.Çamlıca Kız okulu müdiresi beni ve ablamı sınıfla tanıştırırken “Çocuklar şimdi size 2 kardeş getirdim,bunlar sizin en kıymetli arkadaşlarınız olacak” dedi.Babamı anlattı.Öyle güzel anlattı ki “babam idam edilmiş” diye gururlandığını anlatmıştır.

2- Müşerref Hanım Dedesinin Atatürk’le görüştüğünü de söylemişti.Dedem Konya’da Atatürk’le görüşmesini bize anlatmıştı.Atatürk dedemi görünce ”-gel bakalım devletin babası” der. Dedem-“Aman Paşam devletin babası sizsiniz” cevabını verir.Atatürk-Sen öyle bir evlat yetiştirdin ki,o bu meşaleyi tutmasaydı,biz ateşi yakamazdık.Işık tutan senin oğlundur, cevabını verir. Hepimizin hatırını sorar.Dedeme-Evlatlarını bana ver,ben ilgileneyim,teklifinde bulunur. Dedem-Onlar bana VEDİA’dır Paşa Hazretleri,siz iaşesini teymin edin,der.Atatürk-İstanbul’a git 20.000 liralık bir mülk beyen,yalnız Ermeni malı olsun diyor.Bize Kadıköy ve Taksim’de birer ev satın alınıyor ve dört hisse olarak tescil ediliyor,maaş bağlanıyor.Hala alırım.

   Celal Bayar (babamı tanırdı) ne zaman gitsem bizi kabul ederdi.

Sık sık duyduğumuz,”Bizim Ermeniler’den,Rumlardan komşularımız vardı.Biz onlara giderdik,onlar bize gelirdi,aramızda kötülük yoktu” demeye getirilen bir ifade kullanılır.Müşerref Hanımda bu görüşte olmakla birlikte farklı bir hikaye  anlatmıştı.

3 – 15-16 yaşlarındaydım.Kadıköy’de bir berberde bulunduğum sırada bir kadın geldi.-“Sizin baba’nız kasapmıydı?  Diye sordu.Bir Ermeni geçerken sizi göstererek “Kasap Kemal’in kızı gidiyor” dedi.? Ben-“Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Kemal Bey’in kızıyım” dedim. Ermeniler bizi “Kasap Kemal’in kızı” diye o muhitte anıyor ve tanıyorlarmış.Biz bilmiyormuşuz !

4 – Annem ,babam Bekirağa Bölüğünde tutuklu iken  görüşmüş.Babam’ın idam sehpasında açıkladığı vasiyeti halkımızı coşturmuş.Yardım olarak para toplanmış.Ailemize verilmek istenen parayı teyzem kabul etmemiş.Para daha sonra Malta’ya sürülen,Bekirağa Bölüğünde mahkum arkadaşlarında kalmış. Dedem idam sonrası babamın cenazesini almış Kadıköy-Mühürdar’daki Teyzemin evine götürmüş.

5 – Babamın mahkumiyeti sırasında arkadaşları Babamı kurtarmak için plan yapmış.İzinli olarak dışarı çıkarılmış.Zarof  İskelesine  yanaştırılan kayıkla kaçırılacakmış.Kaçabileceği söylendiğinde.Babam görevli askeri göstererek Ben kaçarım ama benim yerime bu çocukları öldürürler,onlara kıyamam,ben suçsuzum demiş.

Sait Molla mahkemede babamın aleyhinde konuşmuş,Refi Cevat,Ali Kemal Galip Bey aleyhinde yazı yazmış. Başbakan Şükrü Saraçoğlu’da babamı tanırdı yakın görüşürdük. Demişti.

Müşerref Hanım, Tansu Çiller’in gafına,Elif  Şafak’ın soykırım iddialarına evinde düzenlediği basın toplantılarıyla cevap vermişti.

Kemal Kerinçsiz ve arkadaşlarının düzenledikleri  Beyazıt Meydanındaki mitinge, Ulusal Kanal’ın hazırladığı belgesel öncesi yapılan panel’e mesaj göndermişti.

Evlat olarak babasına sahip çıkma görevini ömrünün sonuna kadar sürdürmüştü.

“Türkiye’nin en yaşlı şehit kızı” sıfatını taşıdığı  bildirilince İzmir Vali yardımcısı Mustafa Tamer ,İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal tarafından ziyaret edilmiş, Ege Ordu Komutanı Org.Hurşit Tolon tarafından eli öpülmüştü.

Röportaj ve hazırlayan: Celal Öcal

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kaymakam Kemal Bey’in Kızı Şehit Babasını Anlattı