Latin alfabesine geçişin hızla devam ettiği Kazakistan’da, sürece dair olumlu yorumlar devam ediyor. Latin alfabesine geçişin Kazakistan için tarihi bir gereklilik olduğu ifade edilirken, değişiklik sayesinde dünyaya daha hızlı entegre olmak ve zamanın ruhunun rahat bir şekilde yakalanmasının mümkün olacağı kaydediliyor.

Kazak Tv‘de dün yer bulan haberde, ülkenin Latin alfabesine geçiş süreciyle alakalı Azerbaycanlı Türkologların önemli değerlendirmelerine yer verildi. Azerbaycanlı Türkologlar Latin alfabesine geçişin, Türkçe konuşan halklar arasındaki karşılıklı anlayışı büyük ölçüde kolaylaştıracağına inanıyorlar.

Azerbaycan Parlamentosu’ndan Prof. Nizami Caferov konuyla ilgili olarak, “Alfabenin Latinleştirilmesi kültürel bir süreçtir. Bu yüzden Kazak dilinin Latin alfabesine geçişi, Türk kültürü açısından yeni bir dönemin habercisi niteliğinde. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bu kararı oldukça tarihi. Süreç halen sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Tabii ki çeşitli iyileştirmeler ve geliştirmeler olacaktır. Azerbaycan dili de bu yolu ve zorlukları aştı.” şeklinde konuştu.

Azerbaycanlı uzmanlar ayrıca Latin alfabesine geçişin, Kazak edebiyatının dünyadaki tanınırlığı açısından da sürükleyici bir güç olacağı düşüncesini paylaşıyorlar. Azerbaycan’da Latin alfabesine geçiş süreci 1991 yılında başlamış ve yaklaşık 10 yıllık bir dönemin ardından başarıyla bu süreç tamamlanmıştı.

Dilbilim Enstitüsü Müdürü Muhsin Nagisoylu ise süreçle alakalı şu değerlendirmeler bulundu: “Türkçe konuşan halkların bütünleşmesi büyük önem taşıyor. Bu ekonomik, kültürel ve dilsel alanlarda geçerlidir. Biz, Uluslararası Türk Akademisi ile birlikte Kazakistan’da pek çok proje yürütüyoruz. Ortak Türk tarihi, coğrafyası ve edebiyatı alanlarında ders kitapları hazırlandı. Genel Türk Dilbilgisi ders kitabının hazırlanması konusunda da planlarımız bulunuyor. Bu kapsamda ele alındığında Kazakistan’ın Latin alfabesine geçiş süreci muazzam bir öneme sahip. Türkçe konuşan devletler arasında Kazakistan’ın önemli bir yeri bulunuyor ve bu yüzden süreç, Türk halklarının daha da yakınlaşmasına olanak sağlayacak.”