Kazakistan’da 3 Bin 400 Yıllık Altıgen Piramit Bulundu

Kazakistan’da 3 Bin 400 Yıllık Altıgen Piramit Bulundu

Kazakistan’da tarihi bir keşif yapıldı. Karaganda Eyaleti Şet ilçesindeki Taldı Nehri’nin sol kıyısında bulunan Karajartas anıt mezarı, Bronz Çağı’na ait 3 bin 400 yıllık bir piramit olarak ortaya çıktı.

Karaganda Üniversitesi Sarı Arka Arkeoloji Heyeti tarafından 2014 yılından bu yana kazı çalışmaları yürütülen Karajartas anıt mezarı, Kyrykungir bölgesinde yer alıyor. Bu bölge, çok sayıda antik mezar ve anıtın bulunduğu bir krallar vadisi olarak biliniyor. Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi’nden Dr. Aibar Kassenali, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, piramit yapısının karbon 14 analiziyle Milattan Önce 14 ile 12. yüzyıllar arasına tarihlendirildiğini söyledi. Dr. Kassenali, bu piramidin, Andronovo döneminin son evresini oluşturan Begazı Dandibay dönemine ait bir hükümdara ait olduğunu belirtti.

Karajartas piramidi, bozkırda böylesine devasa bir yapının inşa edilmiş olmasının, Begazı Dandibay topluluklarının yüksek sanat anlayışı ve zengin ruhani inanışının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Piramidin dış duvarları üzerindeki petroglifler, bu toplulukların hayvancılıkla uğraştığını ve özellikle develer ve atlar gibi hayvanlara önem verdiklerini gösteriyor

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’da 3 Bin 400 Yıllık Altıgen Piramit Bulundu