Kazakistan’da “Elbaşı” Unvanı Tarihe Karışıyor

Kazakistan'da

Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e verilen “Elbaşı” (halkın lideri) statüsü ve onun ailesine özel imtiyazlar tanıyan kanunu yürürlükten kaldıran yasayı onayladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Tokayev’in “Kazakistan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı-Elbaşı” hakkındaki kanunu geçersiz kılan yasayı imzaladığı bildirildi. Geçen ay parlamento, söz konusu kanunun oybirliğiyle yürürlükten kaldırılmasını onaylamıştı.

Yeni yasa kapsamında, Nazarbayev’in ismi “milletin lideri” anlamına gelen “Elbaşı” unvanıyla anayasada yer almayacak ve sınırsız şekilde cumhurbaşkanı seçilme hakkı da ortadan kalkacak. Ayrıca, Nazarbayev’in ömür boyu sahip olduğu hakları da kaldırılacak. Bu haklar arasında Kazakistan halkına hitap etme, devletin inşası, güvenliği ve iç/dış politikalarıyla ilgili inisiyatif alma ve Anayasa Konseyi’ne üyelik gibi konular yer alıyor.

Ancak Nazarbayev’in ülkenin tüm eski cumhurbaşkanları için geçerli olan “Kazakistan Cumhurbaşkanı Hakkındaki Kanun” kapsamında dokunulmazlığı devam edecek. Ailesinin ise “mülk ve banka hesaplarının gizli tutulması ve sorguya çekilmeme” gibi ayrıcalıkları kaldırılacak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’da “Elbaşı” Unvanı Tarihe Karışıyor