Kazakistan’da Nazarbayev ve ailesinin ayrıcalıkları iptal edildi

featured

Kazakistan, ülkeyi otuz yıl boyunca yöneten eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve ailesini ‘ayrıcalıklı kılan’ yasayı yürürlükten kaldırdı. Anayasa Mahkemesi’nin Nazarbayev’e verilen statü ve yetkileri içeren kanunun geçersiz sayılmasını onaylamasının ardından parlamentoda yapılan oylamada reform kabul edildi.

2000 yılında kabul edilen yasaya göre, önemli siyasi ayrıcalıklara sahip olan, ekonominin büyük bölümünü kontrol eden Nazarbayev ve ailesi yargı dokunulmazlığından yararlanıyordu.

Yeni yasada Nazarbayev’in Anayasa ile garanti edilen dokunulmazlığı etkilenmeyecek; ancak ailesi dokunulmazlık haklarını kaybedecek.

“Yasal dayanağı yok”

Kazakistan Anayasa Mahkemesinden çarşamba günü yapılan yazılı açıklamada, kararın, 5 Haziran 2022’de ülke genelinde gerçekleştirilen Anayasa referandumunun sonuçları temelinde verildiği kaydedildi.

Açıklamada, “‘Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı-Elbası Hakkındaki Kanun’un güncellenen Anayasa’da geçerli sayılması için yasal dayanağı yoktur ve bu nedenle geçersiz olarak tanınmaya tabidir.” ifadesi kullanıldı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’da Nazarbayev ve ailesinin ayrıcalıkları iptal edildi