Kazakistan’da Yeni Hükümete Yapay Zeka Talimatı

Kazakistan'da Yeni Hükümete Yapay Zeka Talimatı

Kazakistan’ın geleceği için önemli adımlar atan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ekonomide yapay zeka teknolojilerinin yaygın kullanılmasının kritik önemini vurguladı. Oljas Bektenov başkanlığında toplanan yeni hükümetin ilk genişletilmiş toplantısına katılan Tokayev, ülkenin ekonomik büyümesi ve gelişimine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Tokayev’in belirttiğine göre, Kazakistan ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 5,1’lik bir büyüme kaydetmiş. Cumhurbaşkanı, “Geçen yıl ülke ekonomisi yüzde 5,1 büyüme kaydetti. En önemlisi kalkınmada olumlu dinamikleri korumayı başardık.” diyerek, Kazakistan’ın bu pozitif ivmesini sürdürmesinin önemini dile getirdi. 2029 yılına kadar ekonomik büyüklüğü 450 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen Tokayev, bunun için ülkenin her yıl en az yüzde 6 büyüme kaydetmesi gerektiğinin altını çizdi. Ekonomide tutarlı ve dinamik bir liberalleşme rotasının izlenmesi gerektiğini vurgulayan Tokayev, bu yolun Kazakistan’ı yeni bir kalkınma düzeyine taşıyacağını belirtti.

Özellikle yapay zeka teknolojilerine dikkat çeken Tokayev, “Uzmanlara göre, 2026 yılına kadar dünyadaki işletmelerin yüzde 80’inden fazlası yapay zeka araçlarını kullanacak. Yapay zekanın gelişimi ülkemizde ekonomik ilerlemenin ve inovasyonun itici gücü haline gelebilir. Bunun için temel bir kurumsal ortamın oluşturulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Yapay zeka alanında önde gelen yabancı uzmanları ülkeye çekmek amacıyla “Digital Nomad Residency” adlı bir programın başlatılması talimatını veren Tokayev, Kazakistan’ı dijital göçebeler için bir çekim noktası haline getirme arzusunu dile getirdi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tokayev, vergi politikasının etkinliğinin artırılması, yabancı yatırımın gelmesi için bürokrasinin azaltılması, yolsuzlukla mücadelenin sürdürülmesi, sanayi sektöründe reformun yapılması, tarımda yerli üretim payının artırılması ve ülkenin ulaşım ve lojistik potansiyelinin güçlendirilmesi gibi çeşitli alanlarda hedeflerini belirledi.

Kazakistan’ın bu yeni dönemde ekonomik ve teknolojik alanda attığı adımlar, bölgesel ve küresel ölçekte dikkat çekmeye devam ediyor. Yapay zeka ve dijital dönüşümün öncelikleri arasında yer aldığı bu yeni strateji, ülkenin gelecek vizyonunu şekillendirecek gibi görünüyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’da Yeni Hükümete Yapay Zeka Talimatı