Kazakistan’dan Kırgızistan’a Beş Şart

featured

Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev , iki ülke arasında yaşanan problemlerin kaynağını ve çözüm şartlarını açıkladı.

Bugün 3 Kasım’da Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te toplanan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) toplantısı sırasında Kazakistan – Kırgızistan sınır problemleri ele alındı. Kırgızistan Başbakanı Sapar İsakov, Kazakistan Kırgızistan sınır problemlerinin neden yaşandığını soru olarak Kazak yetkililere yöneltti.

Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev verdiği cevapta, iki ülke arasında yaşanan problemlerin kaynağını ve çözüm şartlarını açıkladı. Kazakistan Başbakanlığı resmi sayfasından yayınlanan açıklama metninde şu başlıklar yer aldı:

“Biz Kazakistan hükumeti olarak Kırgız tarafının iddialarını doğru bulmuyoruz. Bizim pozisyonumuz açıkça bellidir. Biz Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyeleriyle yaratmak istediğimiz ekonomik alanda azami haberleşme, asgari risk ideolojisi ile hareket etmeye çalışıyoruz. Kırgızistan hükumetini AEB çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.Biz bu konuda konuşmayı ve bu konudaki meslektaşlarımızın yorumlarını dinlemeyi isteriz.

Bizim Kırgız hükumetinden istediğimiz 5 temel prensip var:

1. Ulusal Kırgız vergi hukukunun AEB hukukuna uyumu,

2. Kırgızistan hükümetin illegal ihracata karşı koyması ve sahte malları engellemesi

3. AEB’in hayvan ve bitki sağlığı için şart koştuğu ilkelerin kalıcı ve etkili bir şekilde uygulanması

4. Kırgızistan’ın taşıma ve lojistik alanlarında AEB’in hukukuna uyum sağlanması

5. Kazakistan sınırında uyuşturucu ve silah ticareti ile mücadele ele edilmesi

Biz böylece sadece kendi ülkemizin değil AEB üyesi tüm ülkelerin çıkarlarını koruyoruz. Biz ikili ve yapıcı görüşmelere ve her türlü işbirliğine açığız. Hükumetimiz, Kırgızistan’ın AEB kriterlerine uyum sürecinde her türlü yardımı sağlamaya hazırdır.” 

İki ülke arasındaki yaklaşık bir aydan beri süren diplomatik krizin sınır kapılarına yansıması sonucu birçok girişimci zarar görmüştü. Politik nedenlerden ötürü olduğu belirtilen sınır problemleri hakkındaki bu açıklama akıllara yeni bir soru işareti kazandırdı. AEB kriterlerinin eksikliği kriz öncesinde sınır kapılarında bir soruna yol açmamıştı.

Kaynak :Kırım Haber Ajansı

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’dan Kırgızistan’a Beş Şart

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.