• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kazım Karabekir’in Günlüklerinde Atsız

featured

Kazım Karabekir’in Günlüklerinin yayımlanması ,Paşanın  1906-1948 yılları arasında yaşadığı 42 yılının tarihini anlatması yanında,  Türkçülüğün abide şahsiyeti  Nihal  Atsız’ın 1941-1942-1944 yıllarında yaşadığı olaylar hakkında Karabekir’in düşüncesini  öğrenmemizi sağlamıştır. Karabekir,Atsız dostluğunun eskilere dayandığını Timsal Karabekir hanımefendi doğrulamıştır.Konuya ilgi duyanlar için paylaşıyoruz.

18 Ağustos 1941 Pazartesi

Çınaraltı adlı bir mecmua intişara başlamış.İkinci numara da çıkmış. Birincisinde “Atsız” imzasıyla “Türk bakışımız nasıl olmalı” diye bir makale var.İlmidir.Mevcut yeni tarihleri fena tenkit etmiş ve bir yerinde şöyle demiş.”Görülüyor ki Türk tarihi tımarhane metotlarına göre kurulmak istemiştir.Bunun ne acı neticeler vereceği ise meydandadır.Güvensizlik ve alay” Nizamettin Nazif’in başmuharrir olduğu En son havadis gazetesi “Atatürk’e Saygı “ diye tahrikat yapıyor.Üniversiteleri Atsız  aleyhine tahkir ediyor.Dünkü nüshasında bazı mülakatlar ve Ankara Dil Tarih Fakültesi’nden bir ses diye Sami Özerdim imzalı bir mektup var.Tarih Fakültesi hakikatle değil,kötü politikacılıkla uğraşıyor.Makalenin sonunda “Atsız adı ,artık doğrulmamak üzere çökmüştür.Bu,Ata’nın ölümünden sonra ikinci misal,ikinci ibrettir” diyerek soysuzluğunu ve soytarılığını gösteriyor.

24 Kasım 1942 Salı

Hava yağmurlu.

Kabataş Lisesi tarih öğretmeni Samih Nazif Tansu,Atsız ve refikası ziyaretime geldiler.Tesadüfen Cafer Tayyar Paşa da bulundu.Tansu 1938’de neşrettiği İnkilap tarihi eserinde benden bir yerde,o da doğru olmayarak bahsettiğinden müteessir ve mahcup.Harput Valisi Ali Galip’in tenkili konusunda  ve bütün İstiklal Harbimizin esasları üzerinde benden ve Paşa’dan izahlar aldıktan sonra daha çok müteessir oldu..Esasen son zamanlarda bu mesele hakkında aldığı malumatla şimdiye kadar masal haline getirilen tarihimize acıdığını yana yakıla anlattı.

Malatya Mebusu General Osman Koptagel Ankara Numune Hastanesi’nde ölmüş.Şark’ta 12.Fırka Komutanı idi.Garp Cephesine gönderdiğim üç tümenden biridir. Afyon taarruzunda netice-i katiyeyi alan tümendir.

3 Mayıs 1944 Çarşamba

Yüksek mektepler talebesi Başvekalet ve Hükümet önünde nümayiş yapmışlar. Başvekil Bursa’da idi.Sebebi: Atsız’ın bazı gençlerin komünist oldukları halde muallimliklerde bulunduğundan Başvekalete açık mektup diye Orhun mecmuasında makaleler yazmıştı.Bunlardan biri hakaret davası açmıştı.İlk mahkemede talebe nümayişi olduğundan bugünkü mahkeme hafi yapılmış . Talebe bunu protesto etmişler.bazıları tevkif olunmuş.

19 Mayıs 1944 Cuma

19 Mayıs Stadyumu’nda İnönü’nün nutku (kesik).Turancılık ve ırkçılık görenlere karşı ağır sözlerle dolu ve sanki memleket tehlikede imiş gibi çok kaygılı. Bu sözlerin bugün neşelenecek çocuklara söylenmesi ve hele Reisicumhur tarafından iradını hiç de doğru bulmadım. Lazımsa Dahiliye Vekili veya Maarif Vekili tamim yapar ve nihayet bütçe müzakeresinde söylerdi.

[1] Kazım Karabekir-Günlükler 1906-1948 Yapı Kredi Yayınları 2009  s.1220-1295-1362-1363-1364

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazım Karabekir’in Günlüklerinde Atsız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.