• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kekiğin Sağlımıza Faydaları Neler ?

featured

Kekik sağlığımıza büyük hizmet etmektedir. Cilt sağlığından, yüksek tansiyona kolesterolden, saç sağlığına ve kalp sağlığından akciğer sağlığına kadar çok geniş bir alanda sağlığımızı korumaktadır.  Kekiğin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

Yüksek ve Hipertansiyona Kekiğin Faydaları: Kekik hipertansiyon ve yüksek tansiyon  dengesini sağlıklı bir seviyede tutmayı başardığı için bu tür hastalıklarla mücadele eden kişiler tarafından yaygın olarak kullanılır.

Kekik kolon Kanserini Engelleyebilir: Son zamanlarda obezite ve hareketsizliğe bağlı olarak sindirim sisteminde meydana gelen hastalıklar ve özellikle kolon kanserine karşı etkili bir besin kaynağıdır. Kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.

Meme Kanserine Yakalanma Riskini Azaltır: Yine son yıllarda sayısı iyice artan meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Kekik meme kanseri hücrelerinin yayılma hızını düşürebilir.

Maya Enfeksiyonuna Karşı Kekik: Candida albicans ağız ve vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olabilen ortak bir mantardır. Aynı zamanda “pamukçuk” olarak bilinir ve kekik içerdiği uçucu yağlar yardımıyla bu hastalıkları tedavi edebilir.

Kekik Cilt Sağlığını Korur: Cilt ve deris orunları kırsal ve şehir alanlarından en sık yaşanan sorunların başında gelir. Kekik yardımı ile yapılan bitkisel ilaçlar ve yemeklerde kullanımı veya içecek olarak tüketilmesi cilt ve deri hastalıklarını önleyebilir. Çok miktarda uçucu yağ içeren kekik ve papatya karışımı egzaman ve benzeri hastalıkları ortadan kaldırabilir.

Kekik aynı zamanda akne gibi cilt sorunlarını da tedavi edebilir. Bakteriler üzerinde tkilidir, kekik suyu ile yüzünüzü yıkamanız sorunu büyük ölçüde giderebilir. Ayrıca sivrisinek sokmalarından dolayı meydana gelen cilt hastalıklarına karşıd a kekik etkili olabilir.

Kekik Bronşite İyi Gelir:  Kekik genel anlamda solunum yolu sistemi için sağlıklıdır. Soğık algınlığı, öksürürk, ateş, balgam gibi sorunları ortadan kaldırabilir. Bunun yanında bronşite iyi gelir, bronşları rahatlatıcı özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı astım ve solunum yolu problemleri yaşayan kişiler de tüketebilirler.

Kekik Saç Sağlığını Korur:  Diğer otlarla komnine edildiğinde saç sağlığı için mükemmel katkılar sağlayabilir.  Kekik saçların yeniden çıkmasına yardımcı olduğu gibi, saçların dökülmesine de engel olabilir.

Kalp Sağlığı İçin kekik: Kekik etkili bir antioksidandır. Kekik antioksidan özelliklere sahiptir. Anti-enflamatuar etkileri ile birlikte, farklı türde  kalp hastalığına yol açan  kronik enflamasyon gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için kullanılabilir.

Solunum Yollarını Açar: Kekik solunum sağlığını  korur.Bir bardak sıcak suda bir miktar kekik demleyerek içmeniz, şiddetli öksürük, göğüs ağrıları, bronşit ve solunum yolu problmelerini giderebilir.

Kekik Kemikleri Güçlenirir Demir Deposudur: Sadece 2.8 gram, kekik bir yetişkin günlük  demir ihtiyacının% 20 ni kazandırabilir. Demir eksikliği anemisi, yorgunluk, zayıf bağışıklık sistemine neden olabilmektedir. Bu yüzden düzenli olarak kekik tüketimi aynı zamanda bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltacaktır.

Bunun dışında kekik zengin miktarda K vitamini içermektedir ve K vitamini sağlıklı ve güçlü kemik sağlığı için hayati önem taşımaktadır.

Besin Deposu Kekik:  Çok etkili bir antioksdian olan kekik,bol miktarda potasyum, manganez ve demir içermektedir. Bu yüzden kalp sağlığı için çok faydalıdır, kan akışını hızlanıdır, kan hücrelerinin sağlığını korur, kırmızı kan hücrelerinin sağlığını korur ve aldıkları hasarları giderir, böylece bir çok açıdan sağlığa katkıda bulunur.

Kekik Stresi Giderir: Kekikin içerdiği B-6 vitamini beynizmide  GABA düzeyini sağlıklı seviyede tutar ve bu durum stresle mücadele etmemizi arttırır, aynı zamanda sinir sistemi sağlığını korur. Stres kaynaklı olumsuz düşüncelere engel olur.

Kekik Göz Sağlığını Korur:  Kekik yağda çönünen A vitamini içermektedir ve bu mukus dağlığı yanında göz sağlığını da korumaktadır.

Kekikin Sağlık Açısından Diğer Faydaları:  Kekik A vitamini ve beta-karoten gibi flavonoidler açıdından  zengindir. Kekik tüketimi akciğer ve ağız boşluğu kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltır.

Alzheimer Hastalığına Yakalanma Riskini Azaltır: Kekik genel anlamda beyin hücrelerinin sağlığının korunmasına ve beyinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getrimesie yardımcı olabilir. Bunun dışıda özellikle yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan beyin hastalıklarına ve hafıza zayıflıklarına yakalanma riskini azaltabilir. Bütün bunların bir sonucu olarak da Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltabilir.

Uykusuzluk Sorunu İçin Kekik:  Uyku sorunu çekenler için de kekik alternatif tedavi olabilir.Kekiğin sisnir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan dolayı uykusuluğa neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir. Yatmadan önce tüketilen bir bardak kekik çayı iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.

Kekik Şiddetli Ökrüsükleri Yatıştırır: Eğer soğuk algınlığından dolayı şiddetli bir öksürük problemi yaşıyorsanız kekik çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz. Kısa sürede öksürüğün şiddedti azaltabilir. Aynı zamanda kekik etkili bir balgam sökücüdür.

Kekik Hazımsızlığı Giderir: Kekik çayı aynı zamanda sindirim sistemi içinde faydalı bir besin kaynağıdır. Kekik çayı hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunları gidermenin yanında, gaz, şişkinlik ve bağırsak kramplarını giderebilmektedir.

Kekik Enerji Verir: Kekiğin diğer birözelliğide yorgunluğu azaltmasıdır, kas ağrılarını giderir, stresi alır ve belirli bir rahatlama sağlar. Kaybedilen enerjinin yeniden yerine gelmesini sağlar. Zihinsel yorgunlukları da giderebilir.

Kekiğin Diğer Faydaları: Kekiğin sağlık açısından faydaları anlatmakla bitmez, bu yazıda temel olarak en önemli faydalarını ele almaya çalıştık, bütün bu faydalrı dışında diğer faydalarını şu şekilde dıralayabilirzi.

Kekik bünyenin gereksinim duyduğu bir çok teme mineralleri sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği Omega-3 yağları beyin sağlığını korur, dolaşımı hızlandırır, zihin sağlığını korur, ishale iyi gelir, yaşlanmayı yavaşlatır, serbest radikalleri ortadan kaldırı, göğüs sıkışıklıklarını giderir, ateş düşürücü özelliğç vardır, mesane iltihabını giderir, artrit ve gut hastalığına iyi gelir,  eklem ve kas ağrılarını giderebilir, ağız yaralarını iyileştirmeye yardımcı olur, ayaklar kekik suyunca dinlendirebilir, yorgunluğu alır, kepek sorununu giderir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kekiğin Sağlımıza Faydaları Neler ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.