Kemal Baysak’a Saygı Duruşu

featured

Karşıyaka Belediye Başkanı Kemal Baysak 8 Ocak 2021 günü aramızdan ayrıldı.

Döneminde Karşıyaka’ya bir kültür merkezi yapılmıştı .Açılış safhasında binanın adının ne olacağı konusunda birçok isim seslendirildi. Ama o ,Türk kültürüne Türkçülüğün esasları eserini kazandıran Ziya Gökalp’in adını verdirdi. ZİYA GÖKALP KÜLTÜR MERKEZİ’nin açılışı  Ziya Gökalp’in akrabası Orhan Asena tarafından  yapıldı.

Bosna’da savaş devam ederken Osmanlı döneminin mimari şaheserlerinden Mostar köprüsü Hırvatlar tarafından yıkılmış yönetim Mostar köprüsünün yapılması için Uluslar arası bir ihale açılmıştı. Kemal Baysak bir Türk eseri olan yapının ikinci defa da Türkler tarafından inşa edilmesini istiyordu. Bir şekilde bir Türk firmasının ihaleyi almasını sağlayarak Mostar Köprüsünün Türk eseri olarak kalmasını sağlamıştı.

Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı hizmetler  arasında unutamadığımız Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Ödül seçimi vardır.

Başkanlığa seçilmesinin ilk yılı 1994 yılında Karşıyaka Belediye Meclisi Bosna-Hersek’de İnsan Hakları mücadelesini sürdüren Alia İzzetbegociç’e  İnsan Hakları Ödülü verilmesi kararı aldı .Ödülü almak üzere Alia İzzetbegoviç İzmir’e geldi. İnsan Hakları Anıtı  önünde Bosna Hersek bayrağı  törenle göndere  çekildi. Bosna’da savaşın devam ettiği ortamda İzmir’de dalgalanmaya başlayan Bosna Bayrağı çok büyük memnuniyet moral ve mutluluk yarattı .

Başkanlığının ikinci yılında Karşıyaka Belediye Meclisi 1995 yılı İnsan Hakları Ödülünü Kırım Türklerinin İnsan Hakları Mücadelesini sürdüren Mustafa Cemil Kırımoğlu’na İnsan Hakları ödülü verilmesi kararı alındı. İzmir’e gelen Kırımoğlu ödülünü Kemal Baysak’ın elinden aldı .Bosna Bayrağının yanına Kırım Türklerinin bayrağı da dikildi .

Kemal Baysak Kıbrıs Milli davamızı  başarıyla sürdüren Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın sürdürdüğü mücadeleyi biliyordu.Onun fedakarlıkla  sürdürdüğü mücadelesini Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Ödülünü Rauf Denktaş’a verilmesini sağlayarak taltif ettirdi. İzmir’e gelen Rauf Denktaş ödülünü törenle Kemal Baysak’ın elinden aldı. İnsan Hakları anıtı önünde Bosna-Kırım bayrakları yanına  KKTC bayragı  dikildi (1996).

Başkanlığının dördüncü yılında İnsan Hakları Ödülü Azerbaycan Cumhuriyetine Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’e verildi .Azerbaycan Bayrağı törenle Bosna-Kırım-KKTC bayraklarının yanına dikildi .

Karşıyaka Belediye Başkanı Kemal Baysak’ın geniş ufku ömrünü insan hakları ,özgürlük mücadelesiyle geçirmiş insanımıza Alia İzzetbegoviç’e,Mustafa Cemil Kırımoğlu’na,Rauf Denktaş’a ,Haydar Aliyev’e büyük moral güç kazandıran armağan verdirerek bayraklarının İzmir’in,Türkiye’nin hür ufkunda dalgalanmasını sağlamıştı .

Başkanlığının son yılının insan hakları Ödülü yine çok büyük bir isabetle bölücü terörle mücadelede  büyük bedel ödemekte olan Türk milletine Mehmetciğe Şehit Ailelerine İnsan Hakları Ödülünü verdirerek gösterdi .

Onun görev yaptığı dönem Süleyman Demirel’in başlattığı Türk Dünyası Büyük Öğrenci Projesinin uygulandığı ve İzmir’e 1000 öğrencinin geldiği dönemdi.

İzmir Valiliği bünyesinde Türk Dünyası Hizmetleri Koordinatörlüğü,

İzmir Büyük Şehir Belediyesi bünyesinde Türk Dünyası Hizmetleri Merkezinin hizmet verdiği dönemde Kemal Baysak’ın Karşıyaka Belediye Başkanı olarak görev yapmış olması çok büyük bir nimet olmuştu . Çok büyük sorunlar yaşayan öğrencilere yardımda bulunduğu gibi İzmirde ki Türk Derneklerinin organizasyonu Türk Dünyası Dernekleri Dayanışmasına manevi destek de vermişti  .

Çalışmaları günümüzde de  devam eden KİBATEK Kıbrıs,Irak,Balkanlar,Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu  topluluğunun kurucusu idi.Yaşanan her soruna çözüm getiriyordu.

Ne yazık ki yerine seçilen Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak’ın  ilk icraatı İnsan Hakları anıtı önünde dikili bayrak ve direklerini kaldırılması oldu. Alınmış Meclis kararlarını yok sayan bu uygulama Kemal Baysak’ı derinden yaraladı.Bayrakların kaldırılmasına Balkan dernekleri de sessiz kaldı. Dikili Türk bayraklarının kaldırılması garabeti sabık başkanın silinmeyecek yüz karası oldu.

İzmir için Türk Dünyası için yaptığı hizmetleri asla unutmayacağız.

Kemal Baysak Bey’in Aziz hatırası önünde  Türkiye Cumhuriyeti,Bosna,Kırım ,KKTC ve Azerbaycan Bayraklarını  yarıya indiriyor saygı  ve rahmetle anıyoruz.

CELAL ÖCAL

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kemal Baysak’a Saygı Duruşu