Kerkük Halkından KDP Karşıtı Protestolar

Kerkük Halkından KDP Karşıtı Protestolar

Kerkük’te KDP’nin kente dönüşüne karşı Türkmen ve Arap grupların başlattığı protestolar devam ediyor. KDP yanlısı bir grup ise Kerkük-Erbil yolunu trafiğe kapatarak karşı gösteri yaptı. Bu sırada çıkan çatışmada 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Irak Başbakanı sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Irak’ın Kerkük kentinde, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kente dönüşü Türkmen ve Arap grupların tepkisine neden oldu. KDP’nin kentteki eski karargahını geri almak istemesi üzerine, Türkmen ve Arap gruplar karargah önünde çadır kurarak protesto eylemi başlattı. KDP destekçileri ise Kerkük-Erbil yolunu trafiğe kapatarak karşı gösteri düzenledi. İki grup arasında yaşanan arbedede 1 kişi hayatını kaybederken, 10 kişi yaralandı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, kentteki olayları kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kerkük’te yaşanan gerginlik, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 2017’de düzenlediği başarısız bağımsızlık referandumunun ardından ortaya çıkmıştı. Referandum sonrası merkezi hükümete bağlı güçler, Kerkük’e girerek IKBY’ye bağlı Peşmerge güçlerini kentten çıkarmıştı. KDP ise referandumda Kerkük’ü de ilhak etmeye çalışmıştı. Türkmen ve Arap gruplar, KDP’nin yeniden Kerkük’e dönmesini bir güvenlik tehdidi olarak görüyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kerkük Halkından KDP Karşıtı Protestolar