Kerkük Katliamının Üzerinden 60 Yıl Geçti

featured

Kerkük katliamının üzerinden 60 yıl geçti. 14 Temmuz 1959 tarihinde Baas rejimi ve Barzaniye bağlı kürt güçler tarafından Kerkük’te yüzlerce Türkmen katledildi. Türkmenlerin yaşadığı en felaketlerden biri olan bu olay “Kerkük Katliamı” olarak tarihe geçti.

 İlgili haber:  Adnan Menderes’in Yasakladığı Kerkük Katliamı Fotoğrafları

Irak’ta 14 Temmuz günü 1958’de gerçekleştirilen askeri darbenin yıl dönümü olarak kutlanıyordu. Bu askeri darbe sonrasında oluşturulan cumhuriyetin birinci yılı kutlamları için Kerkük’te de çeşitli etkinlikler düzenlenmesi kararı alındı. Bu kutlamalara kente yaşayan Türkmenler de katılacaktı.

Ancak Molla Mustafa Barzani’ye bağlı terör grupları 14 Temmuz günü Kerkük’e girerek bir katliama yol açtı.“Kerkük Kürtlerindir” sloganları ile Kerkük sokaklarında bir Türkmen avına başlayan Barzani ailesine bağlı terör grupları özellikle aydın ve askeri sınıftan Türkmenleri hedef aldı.

Emekli Albay Ata Hayrullah, Emekli Doktor Albay İhsan Hayrullah, Kasım Neftçi, Selahattin Avcı, Abdullah Beyatlı gibi Türkmenlerin o dönemde önde gelen isimleri öldürüldü. Kerkük’te o gün küçük büyük yüzlerce Türkmenin katledildiği belirtiliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kerkük Katliamının Üzerinden 60 Yıl Geçti