• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kıbrıs’ta Hain İngiliz, Rum Oyunu Türk’ün Varlığını Hiçe Saydılar

featured

Kıbrıs üzerinde oynanan hain oyunların sonu gelmiyor,Akıncı’nın açıklamaları ardından İngiltere’nin topraklarını Rumlara devretmesi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile İngiltere arasında 2014’te yapılan anlaşmanın uygulama kısmına geçildi.

İngiltere, Kıbrıs’ta bulunan askeri üs bölgesinden yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alanı kapsayan toprakların kullanım hakkını Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne devretti. Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin durumu 1960’ta Kıbrıs Türkleri, Rumlar, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından imzalanan uluslararası bir anlaşmayla belirlenmişti. Ancak, Kıbrıs Türkleri bir kez daha görmezden gelindi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İngiltere’nin, Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin bir kısmının sivil kullanıma açılması yönündeki düzenlemeye, “Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafıyla zamanlıca danışılmaması kabul edilemez” ifadeleriyle tepki gösterdi.

‘Kıbrıs Türkleri bir kez daha görmezden gelindi’

Aksoy, bu çerçevede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarının bu konudaki açıklamalarını desteklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu bölgede sadece Kıbrıs Rumlarının değil, Kıbrıs Türklerinin de taşınmazları, vazgeçilmez hak ve çıkarları bulunmaktadır.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bölgede sadece Kıbrıs Rumlarının değil, Kıbrıs Türklerinin de vazgeçilmez hak ve çıkarları olduğunu belirtirken, garantör konumundaki Türkiye ve 1960 Antlaşmalarında imzası bulunan Kıbrıs Türk tarafıyla zamanlıca danışılmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

”Garantör konumundaki Birleşik Krallık, bu düzenlemenin uygulamaya geçmesiyle Kıbrıs Türklerini bir kez daha görmezden gelerek, Ada’daki taraflar arasındaki dengeye, siyasi eşitlik ilkesine ve dolayısıyla Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik çabalara zarar vermiştir.” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar yaptığı açıklamada,
“Kıbrıs Türklerinin haklarının GKRY tarafından korunması asla söz konusu olamaz. Dolayısıyla İngiliz yetkililer tarafından bizimle müzakere edilmeden alınan herhangi bir karar doğru değildir.” sözlerine yer verdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kıbrıs’ta Hain İngiliz, Rum Oyunu Türk’ün Varlığını Hiçe Saydılar