Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı konuştu: kürt sorununu çözeceğiz

featured

Yeni bir açılım süreci gayretinde olan CHP’de, genel başkan yardımcısı Yunus Emre yeni yayınlanan kitabında süreçle ilgili bilgi verdi. Yunus Emre, son çıkardığı kitabında “Kürt sorununun” çözümü için eşitlik ve yurttaşlık temelinde bir çözüme gidilebileceğini yazdı.

“Kökler, CHP, Devamlılık ve Değişim” adıyla çıkardığı kitabı T24’te anlatan CHP’li Yunus Emre, “Cumhuriyetçiliğin özü yurttaşların eşit olmasıdır. Türkiye’deki Kürt meselesinin özü aslında bir yanıyla ayrımcılık ve dışlanma. Eşitlik kavramı ve onu bir hukuki statüye taşıyacak olan yurttaşlık kavramı öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Bir ülkede eşitsizlik varsa, ayrımcılık ve dışlanma varsa, toplumun ve Kürtlerin talebi, Kürt kimliğini yaşamak, geliştirmek ise o engelleri ortadan kaldırmak gerekir” diyen Emre, “Ama en önemlisi toplumsal yaşama bir eşit yurttaş olarak katılmanın önündeki engellerin kaldırılması” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ OLAN YURTTAŞLARIN EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK’

Yunus Emre şunları söyledi:

“Eşitlik kavramını, ‘yurttaşların eşitliği’ olarak ele almadan, topyekun Türkiye’de yaşayan bütün Kürtleri, yine bir tekçi anlayış var ona işaret etmek istiyorum, tek bir kimlik olarak ele alarak ve eşit yurttaşığı değil de, Türkiye’de farklı uluslar var onları eşit ele almanız gerektiği gibi bir dayatmayı da doğru bulmuyorum. Uluslaşma deneyimleri belli. Artık önemli olan yurttaşların eşitliğini sağlamak.”

ANAYASA DEMOKRATİK HAYATI GARANTİ ALTINA ALACAK’

“Anayasal yurttaşlık tarzı bir yurttaşlıktan mı bahsediyoruz” sorusuna Emre, “Anayasa ülkedeki demokratik hayatı garanti altına alan bir metin olacak. Anayasanın özünde yer alan ilkelere bağlılık olacak” sözleriyle yanıt verdi.

CHP’nin ideoloji içerisinde yer alan Atatürkçülük ve Kemalizm’i 1960’lı yıllarda sentezlediklerini, CHP’nin öyle ya da böyle Kemalizm ilkeleriyle evrensel sol değerleri sentezlemeyi başardığını savunan CHP’li Emre, “Türkiye’de demokratikleşme sorunu var. Bu gerçekleştiği zaman bu türden taleplerin ortaya konması uygun olacaktır” sözlerini kullandı.

‘İKTİDARA DOĞRU GİDİYORUZ, GENİŞ BİRLİKTELİK SAĞLAYABİLİRİZ’

Başta İstanbul olmak üzere birçok yerden Kürt yurttaşlardan büyük destek aldıklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, CHP’yi şöyle tanımladı:

“Eşitlik, demokrasi, çağdaşlaşma ve özgürlükten yana olan bir parti. Sosyal demokrasiden yana olmalıyız. İktidara doğru gidiyoruz, çok açık bir durum var ortada. Geniş birlikteliği sağlayabiliriz. Yunus Emre, bu sözlerinin ardından İstanbul, Mersin, Adana, Ankara’da yerel seçim örneklerini verdi.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kılıçdaroğlu’nun yardımcısı konuştu: kürt sorununu çözeceğiz