Kime Tüküreyim?

featured

Geçtiğimiz gün tüm yurtta yakın dönemin en coşkulu Cumhûriyet bayramını hep birlikte kutladık. Bayramın en üst mevkilere varınca coşkuyla kutlanması beni ziyâdesiyle mutlu ettiğini söylemeden geçemeyeceğim. Böyle kutlamalara, bütünleşmelere hasret kalmıştık. Bu hasreti bir nebze olsun giderdik.

Gelelim tükürme meselesine…

Bayram dolasıyla bazı kişilerin sosyal medya üzerinde Atsız’ın Cumhûriyet ile ilgili menfi bazı sözleri paylaşıldı.

O sözler ise şöyle : “Pek iyi biliyorsun ki; Cumhuriyet rejimi için en ufak rahatımı bile feda etmem! Okullarda oğlumuza yapılacak olan cumhuriyet propagandasını bütün varlığın ile önlemelisin. Oğlumuz, nerede ve ne şekilde olursa olsun cumhuriyetin pespayelik demek olduğunu öğrenmelidir.”

Bu sözler, Atsız’ın hanımı Bedriye Atsız’a yazdığı mektûbatın içerisinde yer alıyor. Bunun 1944 dalâveresinde Atsız’ın evinde yapılan aramalarda ele geçirildiğini dönemin gazetelerinde okudum. (Bknz. Akgöz, Serkan (2015) Basında Atsız, İstanbul: Bozkurt Yayınları) İş bu mektûbat Atsız’ın mahrem, umûma sunmadığı veya sunmak istemediği düşünceleridir. Toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabûl gören Cumhûriyet’e karşı Atsız’ın umûma açık bir söylevi yoktur. Dolayısıyla, bu mektûbat üzerinden Atsız’a saldırmak da, Cumhûriyete saldırmak doğru değildir.

Atsız’ın bu mektûbatını 1944 dalâveresinden yaklaşık 18 yıl sonra İzmir Vekili Osman Sabri Adal tarafından gündeme getirilip, Atsız’a ve milliyetçi camiâya saldırısına Atsız’ın verdiği cevaplardan birisi şöyledir. “CHP İzmir Mebusu Osman Sabri Adal, şecaat arzederken yaptığı hırsızlığı anlatan kıptinin durumuna düşmüştür.” [1] Atsız, Osman Sabri Adal’ı yaptığı hırsızlıkla övünen çingeneye benzetiyor. Evinden alınan bu mahrem mektûbatı meclis kürsüsünde dile getiren Osman Sabri’ye daha güzel bir benzetme yapılabilir miydi?

Şunu da söyleyeyim: Osman Sabri, 1944 dalâveresinde, Türkçülerin işkence nedeniyle içişleri bakanlığına yaptığı şikayetle cezaevini, savcıyı ve sanıkları incelemek için gönderilen müfettişti!

Şimdi sorayım sizlere. Bu mahrem sözleri üzerinden Atsız’a saldıranlara mı? Yoksa Cumhûriyet’e saldıranlara mı tüküreyim?

1 – Akgöz, Serkan (2015) Basında Atsız, İstanbul: Bozkurt Yayınları, s. 218

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kime Tüküreyim?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.