• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kira artışına sınırlama getiren teklif mecliste kabul edildi

featured

Kira artışına sınırlama getiren teklif mecliste kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda Avukatlık Yasası görüşülürken AK Parti ve MHP’nin verdiği önerge ile konut kiralarına “yüzde 25 zam” sınırı getiren düzenleme kabul edildi. Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde uyarınca 1 Temmuz 2023’e kadar (bu tarih dahil) yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıkladığı kira düzenlemesi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Avukatlık Yasası’na AK Parti’nin verdiği bir önerge ile eklendi. Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeye göre, 1 Temmuz 2023’e kadar (bu tarih dahil) yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa hâkim tarafından belirlenecek kira bedelinde de bu hüküm uygulanacak.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Bu düzenleme, ekonominin kötü yönetilmesinden kaynaklanan bir sonuçtur. Ancak ortada bir ihtiyaç da vardır. Biz diyoruz ki konut fiyatlarını artıran politikalardan vazgeçin. Şu anda unda, yağda, şekerde, faizde ikili fiyat var. Bu düzenlemeden sonra bu konut kiralarında da oluşacak. Kiralık konut arzıyla ilgili Türkiye ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da şunları söyledi: “Beyefendi yanlış üstüne yanlış yapıyor, millete fatura çıkarıyor. Meclis’te bu sınırı koymanın bu soruna bir çözüm getireceğine inanmıyoruz. Kayıt dışı kiracı artacak. Bu yılın ilk 4 ayında bankaların kârı yüzde 374 artmış. Millet yanıyor bankalar kârına kâr katıyor. Beton ekenomisi çökmüştür. Erdoğan’ın hatasının bedelini, vatandaş ödeyecektir. Bu teklif, dostlar alışverişte görsün teklifidir.”

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise “Bunu bekleyen milyonlarca kiracımız vardı. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha fazla haber için : www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kira artışına sınırlama getiren teklif mecliste kabul edildi