Kırgısiztan’ın Cedi Ögüz Vadisi

featured

Kırgızistan’da, doğal güzellikleri ve tertemiz havasıyla bilinen Yedi Öküz ( Cedi Ögüz ) Vadisi, At sütü tedavi merkeziyle de yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Issık Gölü’nün güney sahilinde, Karakol kentinin 28 kilometre uzağında yer alan Yedi Öküz (Ceti Ögüz) Vadisi, Terskey Ala Too Dağları’nın yamacında yer alıyor.

İsmini, girişinde yan yana dizilip yatan öküzleri andıran kırmızı tepelerden alan vadi, ortadan bölünmüş kırık kalbi anımsatan tepesiyle de ilgi çekiyor. Bu tepe özellikle evli çiftler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Doğal güzellikleri ve temiz havasının yanında kısrak sütü tedavi merkezi vadiyi turistler için cazibe merkezi haline getiriyor. Termal tesisli sağlık merkezinin de bulunduğu vadideki milli çadırlar, turistlere hem konaklama hem de kısrak sütü tedavisi hizmeti sunuyor.

– “At sütü, Siroz gibi hastalıklara iyi geliyor”

Uzun yıllar sağlık görevlisi olarak hizmet vermiş Kanıbek Namazov, basına yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan kısrak sütü tedavisiyle ilgilendiğini söyledi.

Kısrak sütün siroz, gastrit gibi hastalıklarla yaraları tedavi ettiğini anlatan Namazov, tedavi sürecinin 10-15 gün sürdüğünü ve kurallara uygun içildiği zaman sütün yararının arttığını belirtti.

Namazov, diğer hayvanların sütüne kıyasla at sütünün yağ derecesinin düşük olduğunu dile getirerek, bunun vücudu ve kanı toksinlerden temizlemede daha çok etki sağladığını kaydetti.

Kısrak sütü tedavisinin etkin olması için sütün sağıldıktan sonra ilk 2-3 saat içinde içilmesi gerektiğine dikkati çeken Namazov, uzun süre bekletilen sütün tedavi özelliğini kaybedeceğini aktardı.

Namazov, “Babalarımız asırlardır kısrak sütünü mayalayarak elde edilen ulusal içeceğimiz kımızı içtiler ancak son dönemlerde sütü taze içmeyi tercih ediyoruz. Taze süt tedaviyi daha da etkili kılıyor.” diye konuştu.

– “Ceti Ögüz’e tekrar gelmek hayalimdi”

Oş kenti sakini Ronat Ahmatov da geçen yıl kırık kalp tepesini görmek için vadiye geldiğini ve burayı çok sevdiğini belirtti.

Kısrak sütünü de denediğini anlatan Ahmatov, “O günden itibaren yıl boyunca Ceti Ögüz’e tekrar gelmek hayalimdi ve bunu gerçekleştirdim. Şu an ailemle 10 gündür buradayız ve at sütü içiyoruz.” diye konuştu.

Yedi Öküz Vadisi’nde 3 yıldır kısrak sütü tedavisi gören Bubayşa Toygonbayeva, ailesiyle beraber günde 5 kere taze at sütü içtiklerini ve kendilerini daha iyi hissetmeye başladıklarını söyledi.

Toygonbayeva, vadinin doğası ve temiz havasının da solunum hastalıklarına iyi geldiğine dikkati çekti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgısiztan’ın Cedi Ögüz Vadisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.