Kırgızistan Türkçesinin Devlet Dili Oluşunun Yıl Dönümü Kutlandı

featured

Devlet Dili statüsünü 23 Eylül 1989 yılında kazanan Kırgızistan Türkçesi, sözlü edebiyatı oldukça kuvvetli bir dil. Bir milyonun üzerinde dizesi olan Manas Destanı ile anlatım gücü ve kelime zenginliğini dünyaya duyurma imkanı bulan Kırgızistan Türkçesinın resmi dil olarak kabul edilmesi Kırgızistan’ın, Sovyetler Birliği esaretinden kurtulmasından daha önce mümkün oldu.

Devlet Başkanı Mesaj Yayınladı

Kırgız halkının milli kimlik bilincinin yeniden yapılandırılmasında oldukça önemli bir yere sahip olan Kırgızistan dili için Kırgızistan’da her yıl 23 Eylül’de Devlet Dili Günü’nü kutlanıyor. Bu yıl 31. yılı kutlanan dil günü için Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, vatandaşların Devlet Dili Günü’nü kutlayan bir mesaj yayınladı.

“Bilim ve Teknoloji Dili Olacak”

Ceenbekov mesajında, devlet dili artık sadece karşılıklı iletişim aracı değil, aynı zamanda yasama ve kamu yönetiminin de dili haline geldi. Şimdi de dijitalleşme çağında görevimiz, Kırgız dilinin bilimin ve yeni teknolojilerin dili olması için çalışmaktır.” ifadelerini kullandı.

“Gelişen Bir Dil Olmasını Hedefliyoruz”

“Amacımız, Kırgız dilinin yaşayan ve gelişen bir dil olarak tanıtılmasını sağlamak olmalı, böylece ülkemizde yaşayan diğer milletlerin de ortak dili haline gelecektir.” diyen Devlet Başkanı, şöyle devam etti: “Kırgız devleti olarak dil politikamız, Kırgızistan halkının birliğini ve bütünlüğünü güçlendirmede resmi dilimizin gücünü ve değerini arttırmaktır. Dünyanın en büyük destanı olan Manas’ı yaratan Kırgız dili ebedi olsun.”

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan Türkçesinin Devlet Dili Oluşunun Yıl Dönümü Kutlandı