Kırgızistan, Yasa Dışı Ticarete Karşı İhracat Kontrolünü Artırıyor

Kırgızistan, Yasa Dışı Ticarete Karşı İhracat Kontrolünü Artırıyor

Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ABD, AB ve İngiltere ile yaptığı istişareler sonucunda, askeri ve “çift kullanımlı malzemelerin” yasa dışı ticaretine karşı yeni önlemler aldığını duyurdu. Bu kapsamda, “çift kullanımlı malların” izne bağlanarak risk yönetim sistemine dahil edildiği ve elektronik fatura sistemi ile takip edildiği bildirildi. Ayrıca iş çevreleri ile ihracat kontrolüne tabi malların yasa dışı ithalatını ve ihracını engellemek için bilgilendirme çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

Bakanlık, ihracat kontrolünün iyileştirilmesi konusunda AB’nin Kırgızistan Temsilciliği ve ABD’nin Bişkek Büyükelçiliği ile istişarelerde bulunma teklifinde bulunduğunu da hatırlattı.

Öte yandan, Kırgızistan’dan transit ticarete konu olan 14 insansız hava aracının (zirai dronlar) Kazakistan’da el konulmasıyla ilgili olarak da açıklama yapan Bakanlık, bu olayın 2022’ye ait olduğunu ve ilgili şirketin izin belgesi almadan bu ürünleri transit ticareti yönünde kullandığını ifade etti. Bakanlık, şirketin tarım sektöründe kullanılan bu ürünün “ihracat kontrolüne tabi olduğunu bilmemesinin mümkün” olabileceğini de belirtti.

ABD’nin Washington Post gazetesi ise dün, Rusya’ya yardımcı olduğu gerekçesiyle Kırgızistan’a yaptırım hazırladığını iddia etmişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan, Yasa Dışı Ticarete Karşı İhracat Kontrolünü Artırıyor