Kırgızistan’da işsiz sayısı 104 bin kişiye yükseldi

featured

Kırgızistan’da işsiz sayısı 104 bin kişiye yükseldi. 6 milyon nüfusa sahip olan Kırgızistan‘da 1 Temmuz 2021’de iş arayan devlet istihdam bürolarında kayıtlı olan boş nüfusun sayısı, 2020 yılının aynı tarihine göre yüzde 4,6 artışla 104,8 bin kişi oldu.

Merkez Bankası’nın 2021 yılının ilk yarısında finansal istikrarla ilgili raporuna göre, 1 Temmuz 2021’de kayıtlı işsiz sayısı, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 2,4 artışla 80.5 bin kişi oldu.

Kayıtlı işsizlik oranı ekonomik olarak aktif nüfusun yüzde 3,1’ini oluşturuyor. Resmi olarak kayıtlı işsizlerin sayısının geçen yıla göre artmasının başlıca nedenlerinden biri, 2021’de işlerin azalmaya devam etmesinin etkisiyle koronavirüs salgını.

Buna ek olarak, söz konusu dönemde kaydedilen işsizliğin artmasının nedeni, 2020’de işsiz sayısındaki artış oranındaki düşüşün başlıca nedeni, birçok kişinin kayıt yapamadığı karantina önlemlerinin uygulanmasıydı, çünkü bu yıl karantina rejiminin yokluğunu tespit etmek mümkündür.

Ayrıca Kırgız Cumhuriyeti Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanlığı, bu yılın ilk yarısında ülkeye dönen ve devlet istihdam servisine kayıtlı olan işçi göçmen sayısının artmasıyla ve iş bulma konusunda yardıma ihtiyaç duyması nedeniyle resmi işsizliğin arttığını açıklıyor.

Raporlama döneminde sağlıklı nüfusun ana istihdam sektörleri eğitim (yüzde 34,7), hizmetler (yüzde 32,1) ve sanayi (yüzde 13,8) olmuştur. Resmi verilerin son beş yılda istihdam edilen nüfus sayısında önemli bir değişiklik göstermediğini belirtmek gerekiyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan’da işsiz sayısı 104 bin kişiye yükseldi