Kırgızistan’da Kımız Tanıtım Festivali

Kırgızistan'da Kımız Tanıtım Festivali

Kırgızistan ‘da at sütünden yapılan milli içecek kımızın kültürünü ve faydalarını anlatmak amacıyla “Kımız-Fest-2023” Festivali gerçekleştirildi. Festival, Tanrı Dağı’ndaki Çunkurçak Vadisi’nde Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı ile Çuy Bölge Valiliğinin işbirliğiyle düzenlendi.

Festivalde kımız yapımının incelikleri, sağlığa olan etkileri ve tarihi hakkında bilgiler verildi. Ayrıca festival alanında geleneksel Kırgız yemekleri, el sanatları ve at oyunları sunuldu. Festivalin açılış töreninde geleneksel kıyafetler giyen katılımcılar, kımız konulu türküler söylediler.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Çuy Bölge Valisi Kanat Cumagaziyev, “Kımız-Fest-2023” Festivalinin gelecek nesillere kımız kültürünü aktarmak ve tanıtmak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Cumagaziyev, “Kırgızların zenginliği olan kımız içeceği, ak kalpağımız, komuzumuz ve dilimiz gibi değerlerimizi korumak ve yaşatmak için buradayız.” dedi.

Cumagaziyev, ayrıca Çuy bölgesindeki yaylalarda at sütüyle tedavi hizmeti veren yüzlerce kişi olduğunu ve bu hizmetin turizm potansiyelini artırdığını söyledi.

Festivale katılanlar arasında kımızın tanıtılması için dernek kuran esnaf İlyiç Kudaybergenov ve eşi Aygerim Azimova da vardı. Kudaybergenov, “Kımız, ata babalarımızdan miras kalan kahramanların içeceğidir. Bu içecek sadece bahar ve yaz aylarında içilir. Biz de bu festivalde kımızın tanıtılmasına katkı sağlamak istedik.” diye konuştu. Azimova ise mayıs ve haziran aylarında sağılan at sütünün vücuda çok yararlı olduğunu ve yabancı turistlerin de kımıza ilgi gösterdiğini anlattı.

Festivalde ayrıca Gülcemal Eşimkulova adlı bir kadın, at ve inek derisinden yaptığı geleneksel Kırgız kaplarını sergiledi. Eşimkulova, “Bu kaplar su geçirmez ve içine konulan kımızın bozulmasını önler. Bu işi 25 yıl önce kayınvalidemden öğrendim.” dedi.

Festivalde yetiştirdikleri çilekleri satan Bektursun Dulanov ise çilek tohumlarını Türkiye’den getirdiklerini söyledi. Dulanov, “Türkiye’den getirdiğimiz çilek tohumlarıyla ilk hasadımızı yaptık ve çok memnun kaldık. Türkiye’den çilek tohumu getirmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Festivalde Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyinin Kırgız üyesi Medethan Şerimkulov da bir konuşma yaptı. Şerimkulov, “Çunkurçak Vadisi’nde düzenlenen Kımız Festivali, tüm Türk halklarının bayramı olsun. Kırgızlar, inek, keçi ve at sütü içerek sağlıklı büyüyen bir halktır. Kırgızlarda bir söz vardır: ‘Her şey ak olsun’. ‘Ak’ demek, ‘temiz’ demek. Türk halkları arasındaki kardeşliğimiz süt gibi ak ve temiz olsun.” dedi.

Şerimkulov, Türk dili konuşan halkların bir dönem birbirinden uzak kaldıklarını ancak şimdi bir halk olma yolunda ilerlediklerini belirtti. Şerimkulov, “Bu yolda Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu. Bu teşkilata üye ülkelerin birbirlerine her alanda destek vermesi beni gururlandırıyor.” diye konuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan’da Kımız Tanıtım Festivali