• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Kırgızistan’da “Tarihi ve Ecdadı Anma Günleri” Kutlanacak

featured

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, 7-8 Kasım’ın “Tarihi ve Ecdadı Anma Günleri” olarak kutlanmasını öngören kararnameyi hatırlanacağı gibi 26 Ekim’de imzalamıştı.

Kararnamede, “Son yıllarda tarih biliminin gelişmesiyle birlikte bilim adamları  Kırgızistan tarihinin önemli aşamalarına ve toplumun geçmişine ilişkin daha objektif bir bakış açısına yönelik yeni yaklaşımlar geliştirdi. Bin yıldır bağımsızlık hayali kuran ve 1917’de yaşanan Rus Ekim Devrimi halkımızın kaderinde dönüm noktası oldu. 1916 yılının sonbaharında Kırgız halkının Rus Çarlığına karşı ulusal kurtuluşu için ayaklanmasının ardından bağımsızlık temelleri atılmaya başlandı.” ifadesi kullanılmıştı.

Kırgız Türklerinin tarihinde yaşanan trajik günlerin unutulmaması için böyle bir karar alındığına değinilen kararnamede, “7 ve 8 Kasım günlerinde Kırgızların, Rus Çarlığı’na karşı 1916 başlattığı isyanda hayatını kaybedenlerin, Rus Çarlığı döneminde katledilen Kırgız aydınların yanı sıra Büyük Ekim Sosyalist Devrimi”nin resmen anılması kararlaştırılmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

Kırgızlar 1916 yılında, verimli topraklarının ellerinden alınması, 1. Dünya Savaşı için gençlerin askere çağırılması ve göçebe hayatı yaşayan Kırgızların geleneklerinin hiçe sayılması gibi nedenlerle Çarlık Rusyasına karşı ayaklanmıştı.

Kaynaklarda, Çarlığın sömürü politikası nedeniyle Kırgızlarla Türkistan topraklarında yaşayan Kazak, Özbek, Tacik, Dunganlar ve Uygurların da ayaklandığı, ayaklanmanın bastırılmasının ardından  Kırgızistan’ın kuzeyinde yaşayan nüfusun yüzde 41 oranında azaldığı ifade ediliyor.  Kırgızistan geçen yıl bu isyanda hayatını kaybedenleri 100 yıl aradan sonra ilk kez resmi törenlerle anmıştı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırgızistan’da “Tarihi ve Ecdadı Anma Günleri” Kutlanacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.