Kırımoğlu: “Utanç Verici Bir Karar”

featured

Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) faaliyetlerine katılmasının, Rus heyetinin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisine (AKPM) geri dönmesi için yeterli bir bahane olmadığını ifade etti. Ayrıca Kırımoğlu, Rusya’nın AİHM kararlarını ihlal eden yasayı kabul ettiğini de hatırlattı.

Kırım Haber Ajansına konuşan Kırımoğlu, Rus heyetinin AKPM’ye geri dönmesine yol açan kararının kabul etmesini yorumlarken, “Tabii ki utanç verici bir karar. Onların savunduğu en önemli argüman; güya Rusya, AKPM’de olmazsa AİHM’de de olmaz. AİHM’ye yapılan başvuruların ikide biri Rusya’dan yapılıyor, bu başvuruların yüzde 90’nı geri gönderiliyor. Genellikle başvurular ülke içindeki tüm prosedürlerden geçmedikleri için geri gönderiliyor. Rusya  vatandaşları ise kovuşturmalara ve yasa dışı mahkeme kararlarına maruz bırakılıyorlar. Onlar Rus kurumlarına başvurmayı istemiyorlar çünkü bu hiçbir sonuç vermiyor.” dedi.

Kırımoğlu: Karar Kırım Sorunun Çözülmesini Etkilemez

Kırımoğlu kararın kabul edilmesinin gerçek sebebinin Rusya’nın son senelerde AKMP’ye ödemediği yıllık ücret 33 milyon avronun olduğunu kaydetti.

Kararın Kırım sorununu çözme konusunu ne şekilde etkileyeceği sorusuna cevap veren Kırımoğlu, “Bunun bir fark yaratacağını düşünmüyorum.” dedi.

Bununla birlikte Kırımoğlu Türkiye heyetinin karara destek vermesi ile ilgili üzüntü duyduğunu ifade ederken,“Bu konularda onlar Rusya ile bir tür dayanışma içindeler. Ayrıca Rusya’yla geniş ticari ilişkilere sahipler. Avrupa Konseyi ülkeleriyle de ticaret yapıyorlar. 250 milyar avroluk ciroları var. Bunlar çok büyük rakamlar. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar Avrupa ülkelerini de etkiliyor. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi çok büyük. Bu yüzden hukuk meselelerini aşan maddi konular ön planda.” diye konuştu.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kırımoğlu: “Utanç Verici Bir Karar”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.