Kış Saati Geri Dönsün Teklifi TBMM’de

Kış Saati Geri Dönsün Teklifi TBMM'de

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Türkiye’de 7 yıldır uygulanan sabit saat uygulamasının sona erdirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Teklifin amacı, yaz-kış saati uygulamasına geri dönülerek enerji tasarrufu elde edilmesi, öğrenciler, çalışan kadınlar ve diğer çalışanların yaşadığı sorunların çözülmesi ve Avrupa ile saat farkının azaltılması. Teklifin gerekçesinde, 1972’den beri devam eden yaz-kış saati uygulamasının, elektrik sektörünün özelleştirildiği 2016’da Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldığı belirtildi.

Milletvekili, “Danıştay, kararın hukuki dayanağı olmadığına hükmetti ve uygulamayı durdurdu. Ancak siyasi iktidar, 2017’de yeni bir karar alarak yaz-kış saati uygulamasını iptal etti. Ülkemizde 7 yıldır sabit saat uygulaması var ve vatandaşlar kışın karanlıkta işe, okula gitmekten şikayetçi.” dedi. Süllü, sabit saat uygulamasının enerji tasarrufu sağladığı iddiasının bilimsel olarak kanıtlanmadığını, aksine elektrik tüketimini artırdığını söyledi. Ayrıca, “Enerji Bakanlığı’na birçok soru önergesi verdik. Ama uygulamanın gerekçesi olarak gösterilen İTÜ Raporu’nun içeriği ve bilimsel verileri paylaşılmadı. İTÜ Raporu neden saklanıyor?” diye sordu.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın da sabit saat uygulamasının özellikle Batı bölgelerinde sabah ve akşam karanlığının neden olduğu problemleri ortaya koyduğunu, uygulamanın özel sektöre rant sağladığını, devletin elektrik şirketlerine ödemelerinin arttığını ve enerji tasarrufu iddiasının gerçekleşmediğini belirttiğini aktaran Süllü, teklifin kabul edilmesi halinde kış saatine geçileceğini, bunun da öğrenciler, çalışan kadınlar ve diğer çalışanlar için birçok fayda sağlayacağını ifade etti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kış Saati Geri Dönsün Teklifi TBMM’de