• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

KKTC Başbakanı Tatar, Yavuz Sondaj Gemisi’nde İncelemelerde Bulundu

featured

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘ne dün günübirlik ziyaret gerçekleştiren Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri Doğu Akdeniz’de kazı çalışmaları yapan Yavuz Sondaj gemisinde incelemelerde bulundular ve çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Başbakan Tatar, incelemelerin ardından basına açıklamalarda bulundu.
Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarların korunması açısından Türkiyenin kararı duruşuna dikkat çeken Başbakan Tatar, “Bütün ilgililere çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Yaptıkları önemli çalışmalardan dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarların korunması bakımından Kıbrıslı Türklerin de çıkarlarını savunabilmek için bu kadar maliyeti yüksek bir çalışma içinde olmak kolay bir olay değildir. Bundan dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Başbakan Ersin Tatar “Bu çok önemli bir çalışma. Bu bölgede önemli bir zenginlik olduğu tahmin edilmektedir. Bütün bu çalışmaların sonunda inşallah, bu zenginliklerden gerek Türkiye gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti paylarını alabilirler. Bu düşüncelerle sayın enerji bakanına KKTC’yi ziyaretinden dolayı teşekkür ediyoruz. Böylesi bir önemli günde sizlerle Yavuz gemisinde olmaktan da son derece memnunum.” Diye konuştu.
Daha sonra Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez basına açıklamalarda bulundu. Yavuz sondaj gemisinin filolara katılan son sondaj gemilerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Dönmez, Fatih Sondaj gemisinin adanın batısında çalışmalarını sürdürdüğünü, Yavuz sondaj gemisinin ise Karpaz 1 sondaj kuyusunda çalışmalarını sürdürdüğünü anımsattı.

Dönmez “Bugün itibarı ile bin 710 metre civarında bir sondaj derinliğine ulaşmış durumdayız. Burada yaklaşık iki buçuk üç aylık bir program söz konusu olacak. Öyle umut ediyoruz ki hedef noktaya ulaştığımızda doğalgaz varlığına da ulaşmış olacağız. Bizim bildiğiniz gibi sloganımız var ‘varsa bulacağız’ eğer bu noktada varsa en kısa sürede keşfini gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden alınan ruhsat bölgelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün verdiği ruhsat bölgelerinde sismik araştırmalarına adanın güneyinde devam ettiğini vurguladı.
Dönmez “Ağustos ayı içinde ikinci sismik gemimiz MTA Oruç Reis’i de Akdenize göndereceğiz. Böylece iki sismik ve iki sondaj gemisi ile Akdenizde bu çalışmaları sonuna kadar yapacağız” diye konuştu.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Rum tarafının tutumunu eleştirdi ve KKTC’nın sunduğu önerinin değerlendirilmesini istedi.

Dönmez “Bildiğiniz gibi biz KKTC’de yaşayan soydaşlarımızın hak menfaatlerinin sonuna kadar arkasında olduğumuzu, Kıbrıs Rum Yönetiminin oldu bittiye getirerek tek taraflı ilan ettiği hukuksuz yetki alanlarını tanımadığımızı ifade etmiştik. Geçen ay KKTC adanın hidrokarbon doğal kaynaklarının ortak bir komite kurmak suretiyle birlikte değerlendirilmesini ve hakkaniyet ölçüsü içerisinde adil bir şekilde bu kaynakların paylaşılması için teklifini sunmuştu. Biz de bu teklifi desteklediğimizi ifade etmiştik. Ancak Rum Yönetimi bu teklifi reddetti. Öyle umut ediyoruz ki bu ciddi teklif yeniden değerlendirilir ve bu çerçevede görüşülür. Türkiye gerektiği yerde bu tür toplantılara desteğini sürdürecektir” dedi.

Dönmez “Garantör ülkeler olarak gerektiğinde bu toplantılara destek vermeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim. İnşallah burada yakın bir süre içinde müjdeli haberler veririz. Ama bu arama işi riskli bir iş. Bilinmezleri çoktur bu bilinmezleri azaltmak için teknolojinin son imkanlarını kullanıyoruz. Şu anda güvertesinde olduğumuz bu sondaj gemisi dünya çapında 15-16 gemiden bir tanesidir. Biz bu tür operasyonları yapabilen 5-6 ülkeden bir tanesiyiz. Türkiye petrolleri bu sondajlar ile önemli bir tecrübe birikimi de kazanmış oluyor. Ağırlıklı olarak Türk personellerle bu işleri yerine getiriyoruz.”dedi. (BRT)

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KKTC Başbakanı Tatar, Yavuz Sondaj Gemisi’nde İncelemelerde Bulundu