• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Koca uyardı: 3 bölgede vaka sayısında kısmi artış var

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye’deki seyriyle ilgili olarak değerlendirmede bulundu. İstanbul ve İzmir’de vaka sayısının düşmeye başladığına dikkati çeken Koca, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kısmi bir artış yaşandığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye’deki seyrine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Sözlerine “Devletimiz sağlıkla mücadelenin kahramanlarına bütün imkanları sağladı. Devletimizin tüm kurumlarına ve kabinemizin tüm üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum” diye başlayan Koca, devamında normalleşme kararı kapsamında atılan adımlara değindi:

“Bildiğiniz gibi ülkemiz, koronavirüs sebebiyle uyulan kısıtlamaları büyük oranda kaldırdı. Cumhurbaşkanımız önlemleri ve yeni durumun değerlendirilmesi sonucu alınan kararları açıkladı. Bu açıklamada üzerinde durulan şart, koronavirüs musibetinin kökü kazınana kadar hayatımızı düzenlememiz şartıdır.

65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15.7’si bu yaş grubundandı. Yasaktan sonra bu oran yüzde 7.5’a düştü.

Sevgili gençler, salgın döneminde genç olmak kabahat değildi. Genç olmanız sebebiyle belirti göstermeden virüsü yayma potansiyeli taşımanız günlerinizi evde geçirmenize yol açtı. Genç ve güçlü olmanız, güçlü olmayan kişileri korumanızı gerektiriyor.”

Koca, salgın döneminde büyük bir sınav verildiğini, şimdi bu sınavın finaline hazırlanılması gerektiğini dikkat çekti. “Tedbirleri layıkıyla uygulamak konusunda bazen sıkıntılar yaşasak da iyi çalıştık. Hastalıktan kendimizi nasıl koruyacağımızı son derece iyi biliyoruz” ifadesini kullanan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Pasif mücadele günlerinden kontrollü sosyal kurallarına uyarak aktif mücadele günlerine geçtik. Mücadeleyi evden çıkarak, işimize dönerek vermeye başladık. Aktif mücadelede iki silahımız var, maske ve sosyal mesafe kuralı. Sizleri bugünlere hazırlamak için hayatlarını feda eden önemli bilim insanları ve hocalarımız olduğunu unutmayın. 5 bine yakın insanımızın bu salgın sebebiyle aramızdan ayrıldığını hatırlayın.”

Koca’nın açıklamalarının devamında şunlar öne çıktı:

“Tedbirlere uymak, şimdi devletimize, milletimize karşı da birer ödevdir. Normale dönüşün geri dönüşsüz olmasını sağlarsak daha mutlu bir ülke olacağız. Kontrollü sosyal hayatın amacı geriye dönüşün yolunu kapatmaktır.
Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir. Kısmet olursa önümüzdeki hafta 6 ayı geride kalan salgının dünya genelindeki seyrini, Dünya Sağlık Örgütü’nden aldığım verilerle sizlere anlatmaya çalışacağım.
Yurt dışından gelen vatandaşlarımızı, sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. En ufak bir şüphede hastanelerde tedaviler planlanacaktır.
Genel olarak söylemem gerekirse vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul’u biliyoruz. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azalmaya başladığını söyleyebilirim. Ama her geçen gün Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Ankara’da bir yükseliş söz konusuydu. Ankara da düşüşe geçmeye başladı. Konya’da bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yükseliş odluğunu gördük. Bugün itibariyle Konya’da düşüş olduğunu söyleyebiliriz.
Tedbirli olmazsak daha üzücü sonuçlar karşımıza çıkabilir. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirtiyoruz. Kimsenin bu noktada farklı davranmaya hakkının olmadığını söylemek istiyorum. Toplum olarak birbirimizi, yumuşak, olması gereken bir dille uyarmamız gerektiğini de belirtiyorum.
Biz aslında 65 yaş üstü büyüklerimizin bu dönemde özellikle korumak amaçlı yapılan bir uygulamaydı. Uzun süreli içeride kalmanın getirdiği birtakım sorunların olduğunu da biliyorum. Bir hareketliliğin belli saatlerde sağlanması gerekiyor. 10 saatin tümünü kullanmaları gerekmiyor.
Ben daha önce söylemiştim. Hafta sonu özellikle bu anlamdaki karar hükümetimizin bir kararıydı. Ve özellikle bu çerçevede Bilim Kurulumuzun gündemine gelmemişti. Ama Bilim Kurulumuz da genel olarak hareket serbestliğini büyüklerimiz için gerekli olduğunu söylemişti. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımızın hepimiz açıklamasını görmüş olduk. Yani daha önce alınan karar bir hükümet kararıydı, daha sonraki toplumdaki beklentiler doğrultusunda zaten hepimize açıkladı.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Koca uyardı: 3 bölgede vaka sayısında kısmi artış var