Konut Kredileri Amerikalıların Borcunu Uçurdu

Konut Kredileri Amerikalıların Borcunu Uçurdu

Amerikalıların hanehalkı borcu 17 trilyon dolara yaklaştı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) New York şubesinin yayımladığı rapora göre, Amerikalıların toplam hanehalkı borcu 2023’ün ilk çeyreğinde 17,05 trilyon dolara ulaşarak rekor seviyeye yükseldi. Borçluluk oranındaki artışta en büyük pay konut kredilerine ait.

Fed’in Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu’na göre, Amerikalıların hanehalkı borcu yılın ilk üç ayında bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttı. Bu dönemde borçluluk oranındaki artış 148 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise hanehalkı borcu 1,21 trilyon dolar artarak tarihi bir seviyeye ulaştı.

Rapora göre, Amerikalıların hanehalkı borcunda en büyük pay konut kredilerine ait. Konut kredisi borcu bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 121 milyar dolar artarak 12,04 trilyon dolara yükseldi. Yıllık bazda ise konut kredisi borcu 864 milyar dolar arttı.

Konut kredisi büyümesinde yavaşlama Fed’in raporunda, konut kredisi büyümesinde yavaşlama olduğu da belirtildi. Yeniden finansman dahil konut kredisi kullanımının bu yılın ilk çeyreğinde 324 milyar dolar ile 2014’ten bu yana en düşük seviyeye gerilediği kaydedildi.

Amerikalıların en çok borçlandığı diğer kalemler ise öğrenci kredileri, otomobil kredileri ve kredi kartları olarak sıralandı. Öğrenci kredileri kaynaklı borçlar bu yılın ilk çeyreğinde 9 milyar dolar, otomobil kredileri kaynaklı borçlar ise 10 milyar dolar arttı. Kredi kartı borçları ise bu dönemde yatay seyretti.

Fed’in raporu, ABD ekonomisinin pandemi sonrasında toparlanma sürecinde olduğunu ancak hanehalkının borçluluk oranının da arttığını ortaya koydu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Konut Kredileri Amerikalıların Borcunu Uçurdu