Kosova’nın kuzeyinde Sırp-Arnavut gerilimi: NATO ve ABD devrede

Kosova’nın kuzeyinde Sırp-Arnavut gerilimi: NATO ve ABD devrede

Kosova’nın kuzeyindeki Sırp nüfusun yoğun olduğu bölgelerde, Nisan ayında seçilen Arnavut belediye başkanlarının polis korumasında görevlerine başlaması, Sırp halkının tepkisine neden oldu. Polis ile Sırp göstericiler arasında çıkan çatışmalar, Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimi arttırdı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, seçimleri demokratik bir şekilde kazanan belediye başkanlarının görevlerini yapma hakları olduğunu savundu. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova polisinin Sırplara karşı şiddet uyguladığını öne sürerek, ordusuna savaşa hazır olması talimatını verdi. Sırbistan ordusu da Kosova sınırına yakın bölgelere konuşlandırıldı.

ABD ve NATO’dan gerginliği düşürme çağrısı Bölgedeki gelişmeler üzerine ABD ve NATO’dan Kosova’nın kuzeyindeki taraflara gerginliği düşürme çağrısı geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kosova hükümetinin istikrarsızlığı arttıran eylemlerini kınayarak, diyalog sürecine odaklanmalarını istedi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu da Kosova’daki kurumlara tansiyonu düşürmeleri ve sorunu diyalog yoluyla çözmeleri çağrısında bulundu. NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) güvenli bir ortam sağlamak için müteyakkız durumda olduğunu belirtti.

Kosova’nın kuzeyindeki belediyelerde Nisan ayında yapılan yerel seçimlerde, Sırpların seçimleri boykot etmesi sonucu Arnavut belediye başkanları seçilmişti. Seçilen belediye başkanları yemin törenlerini de gerginlikleri önlemek için belediye binaları yerine Arnavutların yaşadığı köylerde yapmıştı. Ancak dün polis eşliğinde belediye binalarına girmeye çalışan Arnavut belediye başkanlarına karşı Sırplar protesto gösterileri düzenlemişti. Polis ile Sırplar arasında çatışmalar yaşanmıştı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kosova’nın kuzeyinde Sırp-Arnavut gerilimi: NATO ve ABD devrede