Libya’da İlginç İddia: “Mossad, Darbeci Hafter’i Koruyor”

featured

İsrail’in Libya’daki varlığı çoğu zaman gözlerden uzak tutulmasına rağmen Tel Aviv’in Başbakan Fayez es-Serrac liderliğindeki BM’nin tanıdığı UMH’ya karşı darbeci Hafter’i desteklediğine dair çeşitli iddialar bulunuyor.

Ortadoğu Haber‘in haberine göre, Tel Aviv, Libya İsrail’in askeri ihracatı için yeni bir pazar haline gelebileceği ümidiyle darbeci Hafter milislerine eğitim ve silah sağlıyor.

İsrail’in Libya’daki varlığı çoğu zaman gözlerden uzak tutulmasına rağmen Tel Aviv’in Başbakan Fayez es-Serrac liderliğindeki BM’nin tanıdığı UMH’ya karşı darbeci general Halife Hafter’i gizlice desteklediğine dair çok sayıda haber bulunuyor.

İsrail, Hafter’e verdiği desteği kendi güvenlik hedeflerine ulaşmak için bir araç olarak görüyor. Ancak İsrail, Hafter ile olan ilişkisini başta Libya’nın doğusundaki Selefi ve milliyetçi destekçileri (Mısır, BAE ve Suudi Rejimleri) olmak üzere Arap ve İslami kamuoyunun önünde utanca düşmekten kaçınmak için bir sır olarak saklamaya devam ediyor. Fakat İsrail ile Libya Ulusal Ordusu’nun lideri Hafter arasındaki bu ilişki, bölgesel ve uluslararası medya organlarına düşünce İsrail-Hafter birlikteliği de aşikâr oldu.

İsrail Hafter’i Neden Destekliyor?

İsrail’in Hafter’e desteğinin ana nedeni, ulusal güvenlik kaygıları. Muammer Kaddafi rejiminin 2011’deki düşüşünden bu yana Libya’dan gelen silahların Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne ulaştırıldığına ilişkin İsrail için ciddi güvenlik endişelerine neden olan raporlar var. Ayrıca Trablus, Şubat 2011’de Libya’daki Arap Baharı’nın başladığı kentti.

Hafter’in 2014 yılında Libya’nın siyasi arenasındaki yükselişi ve daha sonra Libya’nın doğu bölgelerini ele geçirmesi, İsrail’in Libya’dan Gazze’ye silah transferi için bir tampon oluşturma fırsatı sunmasının yanı sıra bu ülkedeki yeni siyasi aktörle ittifak kurma fırsatı da demekti.

Ayrıca petrol zengini Libya, silah ihracatında önemli bir oyuncu olan İsrail endüstrisi için yeni bir pazar sunabilir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Libya’da İlginç İddia: “Mossad, Darbeci Hafter’i Koruyor”